Telekom România, venituri mai mici şi profit în stagnare la şase luni, pe fondul scăderii numărului de clienţi

Veniturile grupului de companii Telekom România au scăzut cu 2,1% în primul semestru al acestui an faţă de perioada corespunzătoare din 2016, la 466 milioane de euro, în timp ce profitul EBITDA (înainte de dobânzi, taxe, deprecieri şi amortizări) a stagnat la 76 de milioane de euro, potrivit datelor publicate, joi, de Deutsche Telekom, care controlează indirect Telekom România Communications (fosta Romtelecom) şi Telekom România Mobile Communications (fosta Cosmote România).
Economica.net - joi, 03 aug. 2017, 08:53
Telekom România, venituri mai mici şi profit în stagnare la şase luni, pe fondul scăderii numărului de clienţi

Se remarcă scăderea cu 13,3% a numărului de clienţi raportat de Telekom România Mobile Comunications, care a ajuns la 4,847 milioane la jumătatea acestui an, cu peste 700.000 mai mic faţă de 5,589 milioane cu 12 luni în urmă, potriivt unui comunicat al OTE Grecia.

Companiile Telekom din România sunt controlate de gigantul german Deutsche Telekom prin OTE Grecia, unde nemţii deţin pachetul majoritar. Statul român mai deţine, prin Ministerul Comunicaţiilor, 46% din acţiunile Telekom România Communications, fosta Romtelecom.

La capitolul succese, Telekom România Communications poate bifa creşterea cu 37%, sau peste 100.000 de abonaţi, pe segmentul pachetelor convergente fix-mobil, cu mai multe servicii pe aceeaşi factură. Numărul clienţilor pe acest segment a ajuns la 424.983 la sfârşitul lunii iunie din acest an, faţă de 310.314 cu un an în urmă.

Telefonia fixă şi-a continuat trendul descendent în portofoliul fostei Romtelecom, compania raportând o scădere cu 3% a numărului de linii fixe, de la 2,182 milioane la 2,118 milioane. Pe partea de internet broadband fix, numărul abonaţilor a coborât uşor, cu 0,7%, de la 1,193 milioane la 1,185 milioane, în timp ce serviciile TV au înregistrat o creştere uşoară, de 0,6%, de la 1,461 milioane de abonaţi la 1,470 milioane.

Veniturile Telekom România Communications au crescut în prima jumătate a anului cu 2,9%, de la 286,6 milioane euro la 295 milioane euro, în principal datorită încasărilor mai mari din operaţiuni wholesale şi a vânzării unor proprietăţi imobiliare moştenite din patrimoniul fostei Romtelecom. Profitul EBITDA ajustat al companiei a urcat totodată cu 31,1%, de la 35,7 milioane de euro la 46,8 milioane de euro.

La Telekom România Communications, fosta Cosmote România, veniturile din servicii au scăzut cu 6,5% în perioada analizată, de la 153,1 milioane de euro la 143,2 milioane de euro, în timp ce veniturile totale au coborât cu 3,9%, de la 223,1 milioane euro la 214,3 milioane de euro. Profitul EBITDA ajustat a scăzut cu 26,4%, de la 40,1 milioane de euro la 29,5 milioane de euro.

UPDATE 12:06

Grupul de companii Telekom România a anunţat, joi, într-un comunicat, venituri consolidate de 235,5 milioane de euro pentru trimestrul al doilea şi un profit EBITDA ajustat de 39,2 milioane euro.

“Pentru al doilea trimestru al acestui an am raportat venituri consolidate de 235,5 milioane euro și EBITDA ajustată mai mare comparativ cu primul trimestru al acestui an şi al doilea trimestru din 2016, operațiunile fixe având o contribuție mai mare în acest sens. Serviciile convergente fix-mobil continuă să crească privind atât numărul de clienți, cât şi veniturile. Aceeași tendinţă pozitivă a fost înregistrată și pe segmentul wholesale. În ceea ce privește segmentul mobil, baza de clienți business a continuat să crească,” a declarat în comunicat Anastasios Tzoulas, Director Executiv Financiar al operațiunilor Telekom Romania.

La Telekom România Communications, indicatorul Pro Forma EBITDA a crescut în trimestrul al doilea, veniturile trimestriale au urcat cu 1,4%, iar serviciile convergente fix-mobil şi încasările wholesale au înregistrat de asemenea tendinţe ascendente, precizează compania.

Veniturile raportate pentru trimestrul al doilea au fost de 151,6 milioane euro, cu 1,4% mai mari față de aceeaşi perioadă din 2016, în timp ce pentru primele şase luni acestea au crescut cu 3%, la 295 milioane euro. EBITDA ajustată (Pro Forma) a ajuns la 25,4 milioane euro, în creștere cu 67% în trimestrul al doilea din acest an faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Costurile operaționale, excluzând deprecierea, amortizarea și cheltuielile legate de programele de plecări voluntare şi restructurare, au scăzut cu 5% în trimestrul doi. „Costurile indirecte mai mici le-au compensat pe cele directe, care au fost mai mari (interconectare, telefoane mobile și echipamente de la domiciliul clienților)”, precizează compania.

Veniturile Telekom Romania Communications aferente segmentului wholesale au crescut la 38,1 milioane euro, cu 27,4% mai mari.

Telekom Romania Mobile Communications a înregistrat în trimestrul al doilea venituri de 106,5 milioane euro, în scădere cu 3,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce veniturile din servicii au scăzut cu 5%, la 72,2 milioane euro.

Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, baza totală de clienţi Telekom Romania Mobile Communications a scăzut cu 13,3%, la 4,84 milioane, dintre care o treime reprezintă clienţii serviciilor pe bază de abonament (post-paid). Numărul clienţilor business a crescut cu 1,7%, datorită ofertelor dedicate pentru companii. EBITDA ajustată a înregistrat în T2 2017 o scădere de 36,7%, la 13,8 milioane de euro, față de T2 2016.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...