Clienţii Telekom vor putea cumpăra telefoane, împreună cu un abonament, cu plata în 24 de rate egale fără dobândă. Aprobarea finanţării va fi acordată pe loc în magazinele Telekom, iar clienţii „beneficiază gratuit de cont curent şi card de debit instant” prin Telekom Banking.
“Lansarea serviciului de finanțare cu plata în rate a telefoanelor mobile este încă un pas pe care Telekom Banking îl face către procesul de digitalizare a piețelor și a consumatorilor. Vom continua, împreună cu Alior Bank, partenerul nostru în acest proiect financiar digital, să ne creștem business-ul pe piața din România. Este nevoie de astfel de produse și servicii eficiente, care să ne ușureze munca și viața. Cred că nevoile românilor sunt îndreptate tot în această direcție și vorbim astfel de o colaborare strânsă între business-uri și consumatori. Pentru Telekom, serviciile bancare sunt o prioritate în acest an”, a declarat Miroslav Majoros, CEO Telekom Romania, într-un comunicat al companiei.
“Răspundem astfel nevoii imediate a clienților de a-și achiziționa telefonul dorit, poate unul de ultimă generație, care implică costuri mai mari, având beneficiul plății în 24 de rate egale, cu dobândă și comisioane 0%. Prin acest serviciu, dorim să le oferim clienților libertatea de alegere, fără a avea costuri suplimentare”, a afirmat, la rândul său, Urszula Krzyżanowska-Piękoś, director general adjunct al băncii poloneze Alior Bank, partenerul Deutsche Telekom pe partea de servicii financiare.
Proiectul Telekom Banking a fost lansat în luna octombrie de Telekom Romnia în parteneriat cu banca poloneză Alior Bank. Prin Telekom Banking, clienţii care îşi deschid un cont curent pot avea acces, timp de trei ani, la retrageri gratuite de la orice bancomat, în ţară şi în străinătate, la transferuri în lei gratuite, la orice bancă din România, prin intermediul serviciilor online de internet şi mobile banking, potrivit companiei
Serviciile lansate iniţial au fost operaţiunile bancare primare şi platforma de schimb valutar online. Clienţii îşi pot deschide conturi curente în lei, euro, dolari şi lire sterline, cu carduri de debit ataşate.
Polonia a devenit, în ultimii trei ani, un fel de poligon de testare pentru servicii bancare digitale, cu costuri reduse, furnizate prin intermediul smartphone-ului. Aversiunea la risc, reglementările complexe şi labirintul birocratic au prevenit până de curând parteneriatele extinse între bănci şi companiile telecom.
Încetinirea creşterii în ambele industrii până la stagnare şi atingerea nivelului de saturaţie pe cele mai mari pieţe i-a împins însă pe bancheri şi pe marii jucători din telecom să caute noi modele de business care să atragă şi să reţină clienţii.
Un alt obstacol în calea intrării companiilor telecom pe piaţa serviciilor financiare a fost reticenţa majorităţii consumatorilor de a se complica deschizând mai multe conturi bancare sau de plăţi, însă smartphone-ul rezolvă acest aspect prin simplificare.
Trei din cei patru operatori mobili mari din Polonia au intrat în parteneriate cu bănci în ultimii trei ani, pentru livrarea de servicii financiare digitale.
În România, Vodafone a lansat în 2014 în România serviciul M-Pesa, care le permitea clienţilor să trimită şi să primească bani, să plătească cumpărături şi facturi şi să-şi reîncarce cartela direct din telefon, fără un cont bancar. Compania a renunţat la proiect la sfârşitul anului trecut.
În 2016, Orange România lansa Orange Money, un serviciu de transfer de bani şi plăţi zilnice, disponibil de asemenea pentru toate tipurile de telefoane. Serviciul permite şi plăţi la comercianţi, plata facturilor Orange sau reîncărcarea cartelelor şi alimentarea contului unui client Orange Money cu cardul pe website. Serviciul foloseşte un cont ataşat numărului de telefon, administrarea contului şi operaţiunile de bază sunt gratuite, iar comisioanele pentru transferuri de bani pornesc de la un leu.