„Vom fuziona companiile mobile din grup şi a fost nevoie să creştem capitalul social pentru a nu aduce valoare negativă. Aceste companii au fost recapitalizate de Cosmote Grecia, iar la finalul procesului compania integrată va fi deţinută în proporţie de 70% de Cosmote şi în proporţie de 30% de noi, deci nicio schimbare de acţionariat. Sper ca procesul să se încheie în octombrie – noiembrie”, a declarat vineri, într-o întâlnire cu presa, directorul general al grupului de companii Telekom România, Miroslav Majoros.
Cosmote a recapitalizat în acest an Telemobil, cu 138 de milioane de euro, şi Germanos, cu aproxiamtiv 17 milioane de euro.
Telekom România Mobile Communications este deţinută de Cosmote Grecia, cu un pachet de 70% din acţiuni, şi Telekom România Communications, fosta Romtelecom, cu 30%.
Pe partea de comunicaţii fixe, compania de cablu NextGen, deţinută în proporţie de 100% de Telekom România Communications, nu va fi integrată. „Am decis să păstrăm spiritul antreprenorial de la NextGen ca inspiraţie pentru celelalte compani din grup”, a spus Majoros.
Grupul Telekom România este format din fostele Romtelecom şi Cosmote România, Germanos, Telemobil (fosta Zapp), Sublight România şi NextGen. Deutsche Telekom a intrat pe piaţa din România după ce a devenit, în 2009, cel mai mare acţionar al grupului elen OTE.
OTE a intrat pe piaţa românească în 1998, odată cu privatizarea pachetului majoritar la Romtelecom. Statul român încă deţine un pachet substanţial, de 46% din acţiuni, prin Ministerul Comunicaţiilor.
Soarta pachetului de acţiuni al statului la fosta Romtelecom nu a fost încă decisă, dar va trebui rezolvată având în vedere că grupul de companii Telekom avansează spre consolidarea operaţiunilor din România. „Cred că ar trebui luată o decizie, dar totul depinde de discuţiile dintre Guvernul României şi Deutsche Telekom”, a spus Majoros.
Grupul Telekom România are venituri anuale de aproape un miliard de euro.