Sursa foto: Portal Just
Ministerul Dezvoltării a lansat în dezbatere publică un proiect de act normativ care modifică o Hotărâre de Guvern din 2012, pentru a aproba indicatorii tehnico-economici ai viitorului sediul al Tribunalului Teleorman şi a Judecătoriei Alexandria.
Iniţial, indicatorii tehnico-economici pentru construcţia sediului Tribunalului Teleorman au fost aprobaţi în 2012, iar investiţia urma să fie finalizată cu fonduri de la bugetul de stat şi de la Ministerul Justiţiei, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie. Din lipsă de fonduri, noul sediu nu a mai fost construit.
În 2016, proeictul a fost inclus în lista obiectivelor de investiții care se realizează prin „Programul naţional de construcţii de interes public sau social”.
Consiliul Local al Municipiului Alexandria a alocat în 2015 un teren de 7.770 de mp pentru construirea unui nou sediu pentru Tribunalul Teleorman, în incinta fostei garnizoane Alexandria.
„Dată fiind creşterea semnificativă a numărului de procese în ultimii 20 de ani, atât penale cât mai ales civile şi desfăşurării actului de justiţie în condiţii improprii, se impune ca o prioritate absolută construirea unui nou sediu pentru Tribunalul Teleorman și Judecătoria Alexandria, aceasta fiind singura instanță din România de acest rang, care încă nu are un sediu propriu„, se arată în nota de fundamenare a proeictului de act normativ.
Pentru construcţia noului sediu, Primăra Municipiului Alexandria a emis în luna septembrie a acestui an certificatul de urbanism, necesar eliberării de autorizaţiei de construcţie.
Valoarea totală a investiţiei este de circa 76,5 milioane de lei (aproximativ 17 milioane de euro), din care 75,6 milioane de euro sunt fonduri alocate prin CNI.
Durata de realizare a construcţiei este de 30 de zile.
O investiţie de 12 milioane de euro într-un stadion la Alexandria a fost pusă în dezbatere publică în vara acestui an. Investiţia în stadionul de la Alexandria este de 55,7 milioane de lei (12,2 milioane de euro), care va fi derulată prin Compmania Naţională de Investiţii (CNI). Contribuţia municipalităţii din oraş va fi de doar 1,38 milioane de lei (puţin peste 300.000 de euro), se mai arată în proiectul de HG.
Stadionul va avea o capacitate totală pentru 5.496 spectatori, o suprafaţă construită de 15.795 de mp, iar durate de realizare a investiţiei este de 18 luni.
În Nota de fundamentare a HG se arată că este nevoie de un nou stadion în Alexandria pentru că:
„Toate aceste carenţe cumulate justifică investiţia propusă ca fiind de primă necesitate în contextul în care activităţile sportive continuă să fie desfăşurate pe amplasament, iar cluburile locale de sport au în mod constant performante notabile în competiţiile naţionale şi chiar internaţionale”, se arată în documentul citat.