Televiziunea HD şi 3D, abia la început în România. Europa se pregăteşte pentru SAT>IP şi Ultra HD

Televiziunea în format HD şi 3D este abia la început în România, însă piaţa TV din Europa se pregăteşte pentru tehnologii superioare: SAT>IP, prin care posturile de pe satelit vor putea fi recepţionate de toate echipamentele dintr-o casă (televizor, laptop, tabletă, smartphone), şi Ultra HD.
Economica.net - lun, 10 sept. 2012, 12:32
Televiziunea HD şi 3D, abia la început în România. Europa se pregăteşte pentru SAT>IP şi Ultra HD

O dată cu apariţia noilor metode de recepţie (tabletele şi telefoanele inteligente), potenţialul oferit de noile tehnologii începe să fie exploatat de din ce în ce mai multe companii de telecomunicaţii, care se bat în a lansa standarde superioare celor existente pe piaţă.

Astfel, HD-ul şi 3D-ul par să nu mai fie suficiente şi companii precum SES (care operează în prezent 51 de sateliţi la nivel internaţional) încearcă să câştige teren prin lansarea unor tehnologii superioare: Ultra HD (sau servicii 4K), care va oferi o calitate a imaginii şi mai ridicată decât actualul High Definition, dar şi SAT>IP, prin care posturile de televiziune de pe satelit (care în prezent pot fi vizionate doar prin intermediul unui televizor conectat la o antenă) vor putea fi recepţionate pe orice echipament dintr-o casă – televizorul, PC-ul, laptopul, smartphone-ul sau tableta.

Citeste si: 750 de televiziuni funcţionează în România

Lansarea acestor servicii Ultra HD şi SAT>IP a fost anunţată în cadrul unui eveniment organizat în contextul târgului de comunicaţii IBC, care se desfăşoară în perioada 6-11 septembrie, la Amsterdam.

„Prin intermediul Ultra HD, clienţii noştri – unii dintre cei mai mari radiodifuzori din lume – vor beneficia de o calitate a imaginii şi mai ridicată”, a declarat Ferdinand Kayser, Chief Commercial Officer al companiei de sateliţi SES.

El a precizat că serviciile comerciale Ultra HD vor fi lansate de SES în următorii trei ani. „Ne aşteptăm ca Ultra HD să joace un rol important la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro din 2016”, a spus Ferdinand Kayser. „Ultra HD va duce experienţa de vizionare a publicului la un alt nivel”, a precizat el.

Potrivit informaţiilor prezentate în cadrul târgului IBC, tehnologia Ultra HD va putea fi „văzută” pentru prima dată în Germania, la televiziunea Sky, parte a grupului News Corp, controlat de magnatul Rupert Murdoch.

SES dezvoltă tehnologia Ultra HD în condiţiile în care compania, al cărei sediu central se află la Luxemburg, este lider la nivel mondial în privinţa tehnologiei High Definition. SES retransmite pe sateliţii săi un număr de peste 5.100 de televiziuni, inclusiv 1.324 de televiziuni în format HD, aceste posturi ajungând în peste 258 de milioane de case din lume.

Kayser a mai spus, în cadrul aceluiaşi eveniment, că satelitul este în prezent cea mai importantă infrastructură TV din Europa, care deserveşte 83,6 milioane de gospodării ce recepţionează servicii de televiziune analogică şi digitală. În schimb, 79,4 milioane de case europene recepţionează servicii de televiziune terestru, iar 69,25 milioane de case din Europa recepţionează servicii de televiziune prin cablu. În acelaşi timp, IPTV continuă să fie un jucător minor în Europa, deservind doar 15,99 milioane de case.

În acelaşi timp, prin tehnologia SAT>IP, compania SES şi-a propus să inventeze „un nou standard”.

„Conţinutul va fi privit la televizor, însă va veni din diverse medii. Întrebarea este cum poate fi distribuit un semnal de satelit către diverse receptoare. Am creat soluţia SAT>IP, prin care televiziunile de pe satelit pot fi văzute pe orice device”, a spus Ferdinand Kayser.

„Vrem să creăm un standard pe care oricine să-l poată folosi apoi. SAT>IP este o nouă tehnologie IP pentru primirea şi distribuirea semnalului de satelit. SAT>IP permite ca programele de pe satelit să fie distribuite, precum tradiţionalul IPTV, în orice reţea IP”, a spus la rândul său Thomas Wrede, vicepreşedinte pentru sisteme de recepţie la SES.

Thomas Wrede a precizat că tehnologia SAT>IP va permite recepţia simultană a până la opt posturi TV pe opt ecrane (televizor, laptop, tabletă, smartphone etc.) diferite din casă. În prezent, pentru fiecare televizor trebuie folosit câte un receiver de satelit dedicat.

Wrede a mai spus că primele aparate care au la bază tehnlogia SAT>IP au fost produse şi vor fi disponibile de la sfârşitul lunii septembrie, iniţial, pe piaţa din Germania.

Pe de altă parte, dezvoltarea tehnologiei 3D stagnează la nivel internaţional din cauză că programele în format 3D pot fi vizionate numai cu echipamentul special, respectiv ochelarii specifici.

„Oferim servicii 3D pentru cei mai importanţi operatori de televiziune din Europa, însă 3D nu se va dezvolta până când programele 3D nu vor putea fi vizionate fără ochelari”, a explicat Ferdinand Kayser.

În prezent, prin intermediul sateliţilor SES, sunt retransmise televiziuni 3D precum BSkyB (recepţionat în Marea Britanie şi Irlanda), Canal+ (Franţa), Sky (Germania), Viasat (Scandinavia), Brava 3D (paneuropean), Penthouse 3D (paneuropean), SES Astra 3D demo channel (paneuropean) şi Canal+ Demo 3D (Spania), potrivit informaţiilor oferite MEDIAFAX de SES.

Toate aceste tehnologii par a fi însă foarte departe de România, unde televiziunile abia încep să implementeze formatul HD în propriile programe. Totuşi, pe platformele de cablu şi satelit din România sunt disponibile în prezent şi câteva posturi HD, între care Pro TV HD, Acasă HD, Sport.ro HD, HBO HD, TVR HD, Eurosport HD, Discovery Showcase HD, National Geographic HD, Digi 24 HD şi U HD.

În ceea ce priveşte tehnologia 3D, clienţii români pot opta în prezent doar pentru un canal – High TV 3D -, care se regăseşte în grila UPC România.

De altfel, România se află pe ultimele locuri în Europa în privinţa digitalizării TV, potrivit Satellite Monitor, un studiu realizat de compania SES şi în care sunt monitorizate 35 de ţări europene în ceea ce priveşte gradul de digitalizare TV.

România se situează pe locul 30 din 35 de ţări europene monitorizate, cu o cotă de digitalizare de 42%, fiind urmată doar de Lituania (39%), Bosnia (36%), Ucraina (29%), Serbia (24%) şi Belarus (16%), în timp ce Finlanda este singura ţară din Europa complet digitalizată, potrivit aceleiaşi cercetări furnizate MEDIAFAX de SES.

La această situaţie se adaugă faptul că, în august 2010, Guvernul român a decis să amâne până la 1 ianuarie 2015 tranziţia de la televiziunea analogică terestră la televiziunea digitală terestră.

Astfel, Martin Ornass-Kubacki, Vice President & Chief Regional Officer al SES pentru Europa Centrală şi de Est, a subliniat la târgul de comunicaţii IBC de la Amsterdam, din nou, interesul SES pentru susţinerea procesului de tranziţie la televiziunea digitală din România.

Kubacki a mai declarat, pentru MEDIAFAX, că autorităţile române ar trebui să nu piardă din vedere că sateliţii reprezintă cea mai bună alternativă şi, totodată, un mijloc complementar de distribuţie pentru reţelele terestre de distribuţie a semnalului TV.

În prezent, partenerul major din România al companiei SES este Pro TV SA, parte a Central European Media Enterprises (CME). CME, principalul trust media şi de divertisment cu operaţiuni de transmisii, internet şi televiziune în şase ţări din Europa Centrală şi de Est, deţine în România televiziunile Pro TV, Pro TV International, Acasă, Acasă Gold, Pro Cinema, Sport.ro şi MTV România.

Tot în România, compania SES furnizează servicii de satelit pentru televiziunea Patriarhiei Române – Trinitas TV, dar şi pentru posturile Giga TV, Etno TV, Taraf TV, Alfa Omega TV, TVT 89 şi TV Târgovişte.

Te-ar mai putea interesa și
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor suprastructurii liniei de cale ferată Piteşti – Goleşti
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor ...
Reluarea circulaţiei trenurilor pe distanţa Piteşti - Goleşti, anunţată pentru data de 25 noiembrie 2024, se amână pentru 12 decembrie 2024, având în vedere că lucrările de înlocuire la......
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru investiţii strategice în industria ...
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză imobilizată de trei zile în apropierea coastelor Danemarcei se află în centrul suspiciunilor şi demersurilor ...
Ucraina va primi un nou ajutor de la Banca Mondială, în scopuri sociale și umanitare
Ucraina va primi un nou ajutor de la Banca Mondială, în scopuri sociale și umanitare
Ucraina va primi în curând 4,8 miliarde de dolari de la Banca Mondială în scopuri sociale şi umanitare, a anunţat vineri ...