Televiziunea RTL II a primit licenţă de la CNA. Se va lansa în septembrie

Economica.net
17 07. 2012
cna_47571600_32409900

Solicitarea de acordare a unei licenţe audiovizuale prin satelit pentru televiziunea RTL II a fost depusă la CNA de societatea Cable Channels SRL din Bucureşti, care are ca asociat unic Magyar RTL Televizio Zartkoruen Mukodo Reszvenytarsasag din Ungaria. Compania Magyar RTL din Ungaria este subsidiară a RTL Group, una dintre cele mai importante companii de media europene.

La şedinţa CNA a fost prezent Laszlo Daroczi, administratorul Cable Channels SRL, alături de alţi reprezentanţi ai societăţii.

RTL II va pune accent pe producţiile proprii, majoritatea fiind realizate în Ungaria, a spus Laszlo Daroczi, precizând că televiziunea va difuza un program pentru toate vârstele.

Potrivit proiectului depus la CNA, televiziunea va fi una de nişă, axată pe divertismanet şi filme, producţiile proprii reprezentând 20%, iar cele ale altor producători – 80%.

Laszlo Daroczi a mai spus că programele nu vor fi subtitrate sau dublate în limba română.

Acest lucru l-a făcut pe Mihai Mălaimare, membru al CNA, să se opună acordării licenţei, remarcând în timpul discuţiilor că televiziunea RTL II ar trebui să transmită programe şi în limba română sau să difuzeze numai în limba maghiară în Ungaria.

Potrivit lui Laszlo Daroczi, în România, televiziunea RTL II va fi lansată în luna septembrie, urmând să fie difuzată prin cablu şi prin satelit pe reţele ale UPC, Romtelecom şi ale altor cablişti mai mici.

Bugetul pentru producţiile proprii ale RTL II este estimat la 2 milioane de euro, iar cel pentru achiziţia de programe – la 2,5 milioane de euro.

La acestea se adaugă cheltuieli pentru suport tehnic şi logistic, pentru campanii de marketing şi participarea la festivalul Peninsula de la Târgu-Mureş. În România, RTL II va mai realiza road show-uri, însă cu vedete din Ungaria.

În afară de România, televiziunea RTL II va fi difuzată prin satelit şi pe teritoriile Ungariei, Slovaciei şi Serbiei.

Compania Magyar RTL, care deţine Cable Channels SRL şi este deţinută la rândul ei de grupul de televiziune RTL, este prezentă pe piaţa din România din 2003.

Societatea ungară mai transmite în România televiziunea RTL Klub, care se regăseşte în grilele mai multor cablişti – UPC, Romtelecom şi RCS&RDS, cu acesta din urmă aflându-se în prezent într-un conflict.

Întrebaţi de Ioan Onisei, vicepreşedintele CNA, ce probleme au avut cu compania RCS&RDS, care a fost amendată de CNA pentru retransmisia RTL Klub fără acordul titularilor – Magyar RTL, reprezentanţii societăţii au răspuns că au avut „probleme de comunicare”. „Sunteţi în judecată cu ei?”, i-a mai întrebat Onisei, Daroczi răspunzând: „Ne gândim să intrăm în judecată (cu RCS&RDS, n.r.) şi chiar vom intra”.

Onisei a mai spus că membrii CNA au fost daţi în judecată după ce au sancţionat RCS&RDS pentru difuzarea RTL Klub. Pe 24 mai, compania RCS&RDS a fost amendată de CNA, cu 30.000 de lei, din cauză că retransmitea RTL Klub din Ungaria, fără a avea acordul titularilor.

RCS&RDS difuzează în continuare RTL Klub fără acord, potrivit reprezentanţilor RTL Magyar.

Societatea Magyar RTL Televizio Zrt. din Budapesta, care deţine RTL Klub, a reclamat la CNA, din luna martie, faptul că RCS&RDS retransmite acest canal, deşi nu mai are acordul titularilor, care a expirat pe 1 iulie 2011.

RCS&RDS a susţinut însă, într-un comunicat remis MEDIAFAX pe 11 mai, că a încheiat un contract în formă simplificată (contract FN din data de 29.09.2010) cu televiziunea ungară, valabil până în 2014, care îi permite să retransmită postul TV în Ungaria şi teritorii cu vorbitori de maghiară şi care „nu poate înceta decât tot aşa cum a fost încheiat, respectiv cu acordul ambelor părţi”.

Potrivit CNA, între cele două societăţi a existat o înţelegere ce putea fi denunţată de oricare din părţi în absenţa unui contract în formă lungă. Reprezentanţii televiziunii maghiare au trimis la CNA confirmările de primire pentru invitaţiile adresate RCS&RDS de a negocia un contract, care au rămas însă fără răspuns, astfel încât înţelegerea nu mai este valabilă, iar RCS nu mai are dreptul de a retransmite postul RTL Klub.

Pe de altă parte, tot în şedinţa de marţi, CNA a aprobat în unanimitate prelungirea, pentru o perioadă de nouă ani, a licenţelor pentru televiziunile Cool TV şi Film +2, deţinute tot de societatea Cable Channels SRL.

În afară de Cool TV şi Film +2, societatea Cable Channels SRL deţine şi licenţele audiovizuale ale televiziunilor Film +, Prizma, Reflektor şi Series+.