Televiziunea Ultra HD, din ce în ce mai prezentă în Europa, dar încă departe de România

Televiziunea Ultra HD este inexistentă în România, însă din ce în ce mai prezentă în Europa, cele mai importante evenimente sportive din următorii ani, între care Jocurile Olimpice de la Soci şi Cupa Mondială de Fotbal din Brazilia din 2014, urmând să fie transmise în această tehnologie superioră.
Economica.net - lun, 16 sept. 2013, 10:57
Televiziunea Ultra HD, din ce în ce mai prezentă în Europa, dar încă departe de România

În condiţiile în care România se luptă încă să implementeze procesul de tranziţie la televiziunea digitală, Europa vorbeşte deja alte limbi tehnologice: Ultra HD, SAT>IP şi IP-LNB.

În prezent, unul dintre promotorii televiziunii Ultra HD la nivelul transmisiei în Europa este SES – o companie ce operează 53 de sateliţi la nivel internaţional -, care consideră că experienţa oferită de tehnologii precum High Definition (HD) şi 3D nu mai sunt suficiente.

SES a demonstrat potenţialul oferit de tehnologia Ultra HD la târgul de comunicaţii IBC, care se desfăşoară în perioada 12 – 17 septembrie, la Amsterdam.

Astfel, SES a lansat la târgul de comunicaţii IBC două canale Ultra HD, de tip demo, care au transmis prin satelit programe filmate în această tehnologie (competiţii sportive, filme şi documentare), ce oferă o calitate a imaginii mult mai ridicată decât actualul High Definition. De altfel, la ediţia de anul trecut a IBC, SES a făcut şi prima demonstraţie de transmisiune live, prin intermediul sateliţilor săi, a unor programe Ultra HD.

„Conţinutul în format Ultra HD este încă redus, dar creşte cu rapiditate. Prin intermediul Ultra HD, calitatea imaginii este şi mai ridicată. Nu este vorba numai despre mai mulţi pixeli, ci de pixeli mai mulţi şi mai buni. Ultra HD oferă mai mulţi pixeli, mai multe culori şi mai multă strălucire”, a declarat Ferdinand Kayser, Chief Commercial Officer al companiei SES.

El a precizat că SES pregăteşte deja, alături de partenerii săi, servicii comerciale Ultra HD, în această tehnologie superioară urmând să fie transmise cele mai importante competiţii sportive din următorii ani, între care se numără: Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci din 2014, Cupa Mondială de Fotbal din Brazilia din 2014, Cupa Mondială de Rugby din Marea Britanie din 2015, dar şi Campionatul European de Fotbal din 2016 şi Jocurile Olimpice de vară de la Rio de Janeiro din 2016.

Pe de altă parte, potrivit unei statistici prezentate de Ferdinand Kayser la IBC, în prezent, între 150 şi 200 de filme şi show-uri sunt disponibile în format Ultra HD. Însă, până în anul 2025, una din trei case la nivel internaţional va avea un televizor care recepţionează programe Ultra HD.

Totodată, preferinţele europenilor pentru televizoarele cu ecrane foarte mari fac din Europa o piaţă atractivă pentru lansarea rapidă a serviciilor Ultra HD. Până în 2025, 111 milioane de case vor recepţiona programe de televiziune în format Ultra HD (69 de milioane de case din Europa de Vest, respectiv 42 de milioane de case din Europa de Est), potrivit aceleiaşi statistici prezentate de Ferdinand Kayser.

„Este o foarte mare diferenţă între a viziona programe Ultra HD pe un ecran mare de televizor şi a viziona programe Ultra HD pe un ecran mic”, a explicat Kayser.

Pe de altă parte, dezvoltarea tehnologiei 3D stagnează la nivel internaţional, din cauză că programele în format 3D pot fi vizionate numai cu echipamentul special, respectiv ochelarii specifici.

„Oferim în continuare servicii 3D pentru operatori de televiziune din Europa, însă marea problemă a 3D este reprezentată de faptul că aceste programe nu pot fi vizionate fără ochelari. Câtă vreme nu se va găsi o soluţie, 3D-ul va avea de suferit. Dar Ultra HD nu va merge în aceeaşi direcţie, pentru că, pentru a viziona conţinut Ultra HD, nu ai nevoie de ochelari. Dezvoltarea Ultra HD va fi similară cu cea a HD-ului în anul 2005”, a mai spus Ferdinand Kayser.

SES dezvoltă tehnologia Ultra HD în condiţiile în care compania, al cărei sediu central se află la Luxemburg, este lider la nivel mondial în privinţa tehnologiei High Definition. SES retransmite pe sateliţii săi un număr de 5.800 de televiziuni, inclusiv 1.600 de televiziuni în format HD, acestea ajungând în peste 276 de milioane de case din lume. De asemenea, sateliţii SES sunt folosiţi pentru difuzarea a 44 de platforme de satelit (DTH), între care şi Orange TV din România.

Totodată, compania SES încearcă să câştige teren speculând potenţialul oferit de noile metode de recepţie, preferate în special de tineri (tabletele şi telefoanele inteligente).

Astfel, SES şi-a propus să inventeze „un nou standard”, denumit SAT>IP, prin care televiziunile de pe satelit pot fi recepţionate de toate echipamentele dintr-o casă (televizor, laptop, tabletă, smartphone). Potrivit lui Thomas Wrede, vicepreşedinte pentru sisteme de recepţie la SES, primele aparate care au la bază tehnologia SAT>IP au fost produse şi sunt disponibile pe piaţa din Germania.

În prezent, SES lucrează şi la o nouă iniţiativă tehnologică – IP-LNB, un echipament prin care televiziunile pot fi recepţionate de până la opt dispozitive dintr-o casă, prin intermediul reţelei IP, direct de pe satelit. Primul prototip IP-LNB va fi disponibil în luna decembrie, a precizat Thomas Wrede.

 




În tot acest timp, România se luptă să implementeze procesul de tranziţie de la televiziunea analogică terestră la televiziunea digitală terestră, care a fost amânat, în august 2010, de Guvernul român. După trei ani, pe 19 iunie 2013, Guvernul a aprobat Strategia privind tranziţia la televiziunea digitală terestră, potrivit căreia România trebuie să implementeze acest proces la nivel naţional până pe 17 iunie 2015.

Pe de altă parte, toate aceste tehnologii prezentate la târgul IBC de la Amsterdam par a fi foarte departe de România, unde televiziunile abia încep să implementeze formatul HD în propriile programe. Totuşi, pe platformele de cablu şi satelit din România sunt disponibile în prezent şi televiziuni HD, între care Pro TV HD, Acasă HD, Sport.ro HD, HBO HD, TVR HD, Eurosport HD, Discovery Showcase HD, National Geographic HD, Digi 24 HD şi U HD.

De asemenea, platforma de satelit Orange TV – care a fost lansată pe 11 iunie, televiziunile din oferta sa fiind retransmise prin intermediul companiei de sateliţi SES – oferă telespectatorilor 100 de canale, 40 de fiind High Definition, iar dintre acestea 26 sunt în premieră retransmise în România.

În ceea ce priveşte tehnologia 3D, clienţii români pot opta în prezent doar pentru un canal – High TV 3D -, care se regăseşte în grila UPC România.

În prezent, partenerii majori din România ai companiei SES sunt compania de telecomunicaţii Orange şi Pro TV SA, parte a companiei Central European Media Enterprises (CME). Tot în România, compania SES furnizează servicii de satelit pentru mai multe televiziuni, între care Trinitas TV, Prima TV şi România TV.

Te-ar mai putea interesa și
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va discuta luni despre cele mai recente evoluţii din războiul Rusia-Ucraina cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, în cadrul vizitei acestuia la Ankara,......
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Liberalul Cristian Buşoi a declarat luni că există argumente "extrem de puternice" în favoarea lui Ilie Bolojan pentru ...
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, ...
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul ...