Televiziunile europene private cheltuie peste 15 miliarde de euro pe an pentru achiziţia de programe
Studiul, realizat de E-media Institute pentru Association of Commercial Television in Europe (ACT), vizează staţii comerciale de televiziune din 15 ţări europene: Bulgaria, Republica Cehă, Denemarca, Franţa, Finlanda, Germania, Italia, Norvegia, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia şi Marea Britanie.
Televiziunile comerciale din aceste ţări au cheltuit în 2010 o sumă de 15,1 miliarde de euro (41 milioane de euro pe zi) pentru achiziţia de conţinut.
Staţiile de televiziune private din Franţa au investit circa 5,4 miliarde de euro în achiziţia de conţinut TV, în timp ce televiziunile comerciale din Marea Britanie au alocat o sumă de 6,3 miliarde euro pentru cumpărarea de programe, în 2010.
În 2010/11, compania britanică de televiziune prin satelit BSkyB, deţinută de magnatul Rupert Murdoch, a plătit 2,3 miliarde de euro pentru achiziţia de conţinut, din care o sumă 1,4 miliarde de euro a fost folosită pentru cumpărarea de programe locale.
Philippe Delusinne, CEO al RTL Belgia şi preşedinte al ACT, spune că aceste cifre demonstrează interesul televiziunilor pentru achiziţia unui conţinut de calitate.
„Ştiam că televiziunile comerciale europene reprezintă un sector estimat la 84 miliarde de euro – dar nu ştiam până acum cât de mult din aceste venituri este reinvestit în sport, ştiri, divertisment şi filme”, a spus Philippe Delusinne.
„Dacă luăm în considerare şi contribuţiile televiziunilor publice europene, dar şi pe cele ale operatorilor mici de televiziune, putem concluziona că în jur de 40% din încasările televiziunilor din Europa sunt reinvestite în achiziţia de conţinut pentru grila următorului sezon al fiecărui radiodifuzor”, a mai spus Delusinne.
Potrivit lui Philippe Delusinne, din studiul comandat de ACT mai reiese în mod evident faptul că programele bune nu sunt ieftine. „Companiile media vor continua să investească şi să inoveze pentru a se asigura că punctele forte ale sectorului nostru de activitate sunt reflectate şi în online”, a mai spus Delusinne.