Întrebarea este: ar trebui să îți pese de tehnologia 4K? Îmbunătățește cu adevărat 4K experiența de vizionare a televizorului? Sau este doar un alt instrument de marketing conceput pentru a te face să îți modernizezi din nou televizorul mai devreme decât ți-ai dorit?
În cele ce urmează, am analizat numeroasele argumente pro din lumea actuală a televizoarelor 4K/UHD pentru a te ajuta să decizi dacă 4K este pentru tine.
1. Imaginile 4K au mai multe detalii
Cel mai evident beneficiu al televizoarelor cu rezoluții native 4K este că imaginile lor au mai multe detalii și mai multă claritate. La urma urmei, numărul lor de pixeli de 3840×2160 echivalează cu o rezoluție de patru ori mai mare decât cea a imaginilor full HD cu care majoritatea dintre noi suntem obișnuiți. Fiecare fir de păr de pe capetele oamenilor, fiecare frunză din fiecare copac, fiecare fir de iarbă de pe un teren de fotbal, fiecare stea de pe cer… totul, de fapt, se focalizează pe un Smart TV 4K bun într-un mod pe care nu îl poți obține cu un televizor HD. În orice caz, atâta timp cât alimentezi un Smart TV 4K cu o sursă 4K nativă de bună calitate.
Cuplează detaliile senzaționale ale 4K cu modul în care dimensiunea mai mică și densitatea mai mare a pixelilor de pe ecran fac aproape imposibilă observarea structurii vizibile a pixelilor sau a marginilor zimțate în imagine și vei obține o experiență pe care mulți o descriu ca fiind mai degrabă ca și cum ai privi printr-o fereastră decât ca și cum te-ai uita la un televizor.
2. O mai bună profunzime a imaginii
4K nu îmbunătățește doar detaliile și claritatea generală. Un alt beneficiu izbitor pe care l-am observat la un Smart TV 4K este modul în care pixelii lor suplimentari fac ca imaginile să pară mai profunde. Atât de mult încât unele persoane care au asistat la o filmare de la distanță redată în 4K au confundat-o cu 3D fără ochelari!
Atunci când privești o imagine a unei priveliști pe un televizor, percepția ta despre cât de departe se află acea priveliște depinde de locul în care detaliile încep să se diminueze. Odată ce un ecran nu mai poate reda mai multe detalii, imaginea pare să se aplatizeze. Prin urmare, capacitatea 4K de a reda detalii mai fine înseamnă că ai senzația că poți vedea mai departe înainte de apariția efectului de aplatizare.
3. O mai bună gestionare a culorilor
Având atât de mulți pixeli cu care să te joci, imaginile pot ajuta redarea cu mai multă subtilitate a amestecurilor de culori. Acest lucru face imposibilă – sau, în orice caz, mai dificilă – observarea de dungi sau de blocaje în amestecurile de culori, ceea ce sporește și mai mult sentimentul că urmărești „viața reală” și contribuie, de asemenea, la senzația de 3D în imaginile 2D, deoarece obiectele redate cu amestecuri de culori imaculate par mai solide.
Reține, totuși, că acest beneficiu în materie de culoare se va întâmpla numai dacă sursa nativă 4K este suficient de curată, deoarece „rezoluția” culorilor este unul dintre primele lucruri care tinde să dispară dacă o imagine este puternic comprimată.
Un alt potențial beneficiu al culorii 4K este faptul că sosirea formatului a făcut ca lumea AV să se gândească și la alte aspecte ale calității imaginii, ceea ce a dus la discuții despre noi standarde video care acceptă game de culori mai largi. Rămâne de văzut, însă, cât de larg/eficace ar putea fi acceptate aceste standarde în practică.
4. O experiență mai cinematografică și mai captivantă
Rezoluția suplimentară a unui Smart TV 4K înseamnă că imaginile își păstrează mai bine calitatea pe ecrane mai mari – sau dacă te așezi mai aproape de televizor. Acest lucru înseamnă că un Smart TV 4K poate oferi o imagine impecabilă care umple mai mult din câmpul vizual, recreând mai bine experiența imersivă a vizionării unui film la cinema.
În concluzie, acestea sunt doar câteva dintre marile avantaje ale deținerii unui Smart TV 4K. Dacă crezi totuși că nu merită să dai banii pe unul nou, încearcă televizoare resigilate 4K.