Proiectul de buget publicat în 27 ianuarie, care trece acum prin comisiile de specialitate din Parlament, prevede suma de 5,55 miliarde lei pentru cotribuţia României la bugetul Uniunii Europene în 2017, cu 16,4% mai puţin faţă de cele 6,64 miliarde de lei în 2016.
Iniţial, în proiectul de buget din 23 ianuarie, Guvernul Grindeanu aloca 7,05 miliarde de lei pentru contribuţia la bugetul UE.
Contribuţia totală a României la bugetul Uniunii Europene (UE) pentru acest an ajunge la aproximativ 1,5 miliarde de euro, potrivit cifrelor convenite în decembrie la nivelul UE. La un curs de schimb de referinţă de 4,539 lei/euro, contribuţia ar ajunge astfel la 6,9 miliarde lei. Ar fi o sumă ceva mai mică decât cea indicată în proiectul de buget al UE prezentat în iunie 2016, datorită unor corecţii adoptate de la publicarea proiectului şi până la adoptarea bugetului, precum şi veniturilor peste estimări colectate.
Astfel rezultă o diferenţă de 1,35 miliarde lei între suma alocată de Guvern în proiectul de buget pe 2017 şi contribuţia care îi revine României conform regulamentului UE.
Principala sursă de finanţare a bugetului UE, cu o pondere de 74% resurse proprii totale, este transferul unui procent din Venitul Naţional Brut (VNB) de către fiecare stat membru. O altă sursă sunt taxele vamale şi accizele pe diferite produse importate din afara UE şi pe piaţa zahărului, zonă în care statele membre pot păstra 20% din veniturile colectate pentru a acoperi costurile de colectare, precum şi alocarea unui procent de 0,3% din veniturile colectate în baza TVA armonizată, cu excepţia Germaniei, Suediei şi Olandei, care virează doar 0,15% din baza TVA armonizată în exerciţiul financiar 2014-2020.