Temeri cu privire la siguranţa armelor nucleare americane stocate în Turcia (raport)

Zeci de arme nucleare americane stocate la baza aeriană Incirlik din Turcia, nu departe de frontiera cu Siria, riscă să cadă în mâinile "teroriştilor sau a altor forţe ostile", avertizează un raport publicat luni, transmite AFP.
Economica.net - lun, 15 aug. 2016, 06:17
Temeri cu privire la siguranţa armelor nucleare americane stocate în Turcia (raport)

Siguranţa acestui arsenal, aflat la 110 kilometri de Siria, a fost pusă sub semnul întrebării de mai multă vreme, însă puciul ratat din 15 iulie din Turcia a relansat temerile pe această temă.

„Este imposibil de ştiut dacă Statele Unite ar fi putut menţine controlul asupra armelor în caz de război civil prelungit în Turcia”, consideră în raportul său grupul de reflecţie apolitic Stimson Center.

Baza aeriană de la Incirlik reprezintă o miză strategică pentru coaliţia internaţională condusă de SUA împotriva grupării teroriste Stat Islamic, deoarece ea oferă acces rapid la ţintele vizate în Irak şi în Siria. Însă în luna martie, Pentagonul a ordonat, din raţiuni de securitate, evacuarea familiilor militarilor şi personalului civil staţionaţi în sudul Turciei. Comandantul turc al bazei a fost arestat, la fel ca şi câteva sute de generali, judecători şi procurori acuzaţi de Ankara că au susţinut puciul eşuat.

„Din punctul de vedere al securităţii, să stochezi aproximativ 50 de arme nucleare americane la baza aeriană din Incirlik înseamnă să joci la ruleta rusă”, spune coautoarea raportului, Laicie Heeley. „Există dispozitive de protecţie importante (…), dar acestea nu sunt decât dispozitive de protecţie, ele nu elimină riscul. În cazul unei lovituri de stat, nu putem spune cu certitudine că am fi fost capabili să păstrăm controlul”, a explicat ea pentru AFP.

Armele nucleare sunt conservate la baza din Turcia ca mijloc de descurajare a Rusiei, dar şi pentru a demonstra angajamentul american în cadrul NATO, alianţă militară în care Turcia este membru istoric. După puciul ratat, dezbaterea cu privire la aceste arme a căpătat proporţii în SUA.

„Cu toate că până acum am evitat o catastrofă, avem numeroase dovezi că securitatea armelor americane stocate în Turcia se poate modifica pur şi simplu de pe-o zi pe alta”, a explicat cu îngrijorare Steve Andreasen, fost director pentru apărare şi control al armelor din cadrul Consiliului Securităţii Naţionale de la Casa Albă, în paginile ziarului Los Angeles Times.

Kori Schake, de la institutul Hoover, a scris în The New York Times că aceste arme „nu pot fi folosite fără coduri, făcând imposibilă activarea lor fără autorizare”. „Faptul că armele nucleare sunt staţionate în Turcia nu le face vulnerabile (…), chiar dacă ţara (Turcia) ar deveni ostilă la adresa Statelor Unite”, spune ea.

Invitat să comenteze concluziile raportului elaborat de Stimson Center, Pentagonul evită s-o facă. „Nu facem comentarii pe tema localizării bunurilor strategice”, s-a mulţumit să răspundă Ministerul Apărării din SUA, precizând că a luat „măsurile corespunzătoare” pentru a asigura securitatea personalului şi a „instalaţiilor”. Autorii raportului apreciază îndeosebi că bombele nucleare B61 ar trebui retrase imediat din Europa.

Sursa: AGERPRES

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...