‘Cred că este corect să spun că unul din factorii care au determinat decizia de astăzi este votul privind ‘Brexit’ de săptămâna viitoare. Evident, în funcţie de rezultatul votului, vom anunţa viitoarele noastre decizii’, a afirmat Janet Yellen.
Britanicii se vor pronunţa pe 23 iunie, într-un referendum, cu privire la oportunitatea părăsirii Uniunii Europene de către Marea Britanie, una dintre cele mai importante decizii ale ţării în ultimele decenii. Potrivit celor mai recente sondaje de opinie, tabăra care susţine votul pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană are un avans de şase puncte procentuale în faţa celor care sprijină rămânerea în blocul comunitar.
Nu este prima dată când Fed ia decizii de politică monetară ţinând cont de evoluţiile globale. Anul trecut, instituţia a amânat aşteptata majorare a dobânzii de bază din cauza turbulenţelor de pe pieţele financiare, provocate de încetinirea economiei chineze.
Economiştii sunt îngrijoraţi că ieşirea Marii Britanii din UE ar putea provoca noi turbulenţe de pe pieţele financiare iar ministrul britanic de Finanţe, George Osborne, a avertizat că ar putea fi adoptate noi măsuri de austeritate în cazul unui Brexit.
‘Referendumul reprezintă cu siguranţă o decizie extrem de importantă pentru Marea Britanie şi pentru Europa. Este o decizie care ar putea avea afecta condiţiile economice şi financiare de pe pieţele financiare globale. Dacă se va întâmpla asta, vor exista consecinţe asupra perspectivei economiei SUA şi vom ţine cont de aceste evoluţii când vom discuta politica monetară’, a afirmat preşedintele Rezervei Federale a SUA.
Oficialul a adăugat că ritmul îmbunătăţirii pieţei muncii a încetinit, ‘activitatea economică se extinde într-un ritm moderat iar indicatorii privind piaţa muncii se vor consolida chiar şi în cazul unei majorări graduale a ratei dobânzii’.
Fed se aşteaptă ca rata şomajului să ajungă la 4,7% până la sfârşitul acestui an, să scadă la 4,6% în 2017 şi să rămână la acest nivel în 2018. Economia SUA ar urma să înregistreze o creştere de doar 2% pe an, în uşoară scădere faţă de prognoza anterioară. estimează Rezerva Federală.
Fed a majorat dobânda de bază în luna decembrie 2015, prima majorare a costului creditului din ultimul deceniu, iar pentru acest an preconiza să adopte alte două noi majorări de dobândă. Însă, aceste planuri au trebuit revizuite având în vedere încetinirea economiei mondiale şi volatilitatea de pe pieţele financiare.