Templeton solicită o nouă prelungire a mandatului pentru listarea FP la bursa din Varşovia

Economica.net
13 03. 2013
bursa_varsovia_96376600

Solicitarea unei noi prelungiri a mandatului pentru listarea pe piaţa poloneză vine în condiţiile în care Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare nu a definitivat încă reglementările care să permită o conexiune între Depozitarul Central de la Bucureşti şi instituţia similară de la Varşovia. Ulterior, reglementările trebuie aprobate şi de Banca Naţională a României.

Listarea secundară era preconizată până la finele anului trecut, însă termenul limită a fost prelungit în luna noiembrie până pe 30 iunie.

Prelungirea mandatului acordat Franklin Templeton va fi votată de acţionari într-o AGA programată pentru 25/26 aprilie, potrivit unui convocator transmis, miercuri, Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Pe ordinea de zi a şedinţei respective figurează şi aprobarea distribuirii unui dividend brut de 0,0408 lei/acţiune din profitul de anul trecut, cu 5,9% peste cel acordat în 2012. Dacă propunerea va fi aprobată, Fondul va acorda dividende în valoare cumulată de 562,1 milioane lei.

Raportat la cel mai recent preţ de la Bursă, de 0,6365 lei/acţiune, randamentul dividendului brut este 6,4%.

Propunerea de dividend a fost anunţată de Franklin Templeton încă de la jumătatea lunii februarie, când au fost prezentate rezultatele financiare preliminate înregistrate anul trecut de Fondul Proprietatea.

Fondul a obţinut anul trecut un profit net de 567 milioane lei, în creştere cu 4,2% faţă de rezultatul obţinut în anul precedent, de 543,82 milioane lei.

Alte subiecte care urmează să fie discutate de acţionari în AGA sunt creşterea remuneraţiei brute a membrilor Comitetului Reprezentanţilor de la 9.000 de lei la 15.000 de lei, precum şi alegerea a doi noi membri în Comitet, având în vedere că mandatele lui Sorin Mîndruţescu (preşedintele Comitetului şi şeful Oracle) şi Cristian Buşu expiră în luna septembrie.

Ceilalţi trei membri sunt reprezentanţi ai celor mai mari acţionari ai Fondului Proprietatea. Cel mai mare acţionar al FP, Elliottt Associates, este reprezentat de Steven van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank, şi de Piotr Rymaszewski, directorul general al societăţii de administrare a investiţiilor Octava NFI din Polonia.

City of London, al doilea cel mai mare acţionar al Fondului, este reprezentat în Comitet de Julian Rupert Francis Healy.

Acţionarii Fondului Proprietatea urmează să discute pe 25/26 aprilie şi unele modificări ale statutului societăţii, printre care o prevedere ca minim doi membri ai Comitetului Reprezentanţilor să nu fie sau să nu reprezinte un acţionar semnificativ al Fondului.

Printre modificări figurează şi reducerea capitalului social cu 240,3 milioane de lei la 13,538 miliarde lei, ca urmare a anulării unor acţiuni răscumpărate în 2011.

Totodată, acţionarii urmează să reaprobe şi să ratifice din nou toate hotărârile luate în adunările generale care au avut loc începând din 6 septembrie 2010 şi până pe 24 aprilie 2013, inclusiv decizia AGA prin care Franklin Templeton a fost numit administrator al Fondului Proprietatea.

FP este o societate de investiţii de tip închis creată în scopul despăgubirii persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură.

Fondul american de hedging Elliott Associates, cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea, deţine aproximativ 17% din acţiuni. Al doilea acţionar instituţional al FP este compania de administrare a investiţiilor City of London, care are 9,69% din acţiunile Fondului.

Acţiunile Fondului Proprietatea au încheiat şedinţa bursieră de miercuri în creştere cu 0,71%, la 0,6365 lei. La această cotaţie, capitalizarea bursieră a companiei este de 8,77 miliarde lei (2 miliarde euro).