Cu mai puţin de două luni până când cetăţenii români şi bulgari vor avea acces liber pe piaţa forţei de muncă britanică, campania media împotriva lor este în plină desfăşurare, scrie duminică The Guardian, într-un articol semnat de Alice Cobeanu, o româncă ce trăieşte în oraşul englez Sheffield.
‘A permite acest nou val de migranţi este o nebunie economică”, a scris la începutul săptămânii politicianul britanic Nigel Farage, eurosceptic declarat şi membru al Parlamentului European. Cu o zi înainte, Daily Mail decreta: ‘Firmele de recrutare sunt inundate cu cereri din partea românilor despre cum pot ei beneficia de avantajele sociale din Marea Britanie”.
Ca româncă ce trăieşte în Sheffield, cunosc oameni care sunt deja îngrijoraţi de posibila invadare a acestei insule de către compatrioţii mei din prima zi a Noului An. Nu cu mult timp în urmă, vecina mea m-a întrebat peste gard: ‘Câţi din cei ca tine vin încoace, ştii?”. A fost surprinsă când i-am spus că nu ştiu. Adevărul este că nimeni nu ştie. Aşa cum mi-a spus un purtător de cuvânt al Foreign Office-ului săptămâna asta: ‘Nu există statistici de încredere despre numărul de români care ar putea veni în Marea Britanie. Este o problemă complicată de implică mulţi factori, iar orice cifre ar fi doar bănuieli’ – scrie semnatara articolului din The Guardian.
Citeste si: Marea Britanie nu va limita în niciun fel accesul românilor şi bulgarilor pe piaţa muncii
Ea a decis recent să facă o scurtă călătorie în România pentru a încerca să răspundă întrebărilor vecinei sale de la Sheffield. Prima dată s-a întâlnit cu Ion Cristoiu, unul dintre cei cunoscuţi jurnalişti din România, fondatorul mai multor publicaţii de-a lungul timpului şi producătorul unor emisiuni TV de analiză politică. El a fost foarte clar în a spune că titlurile (legate de presupusul aflux de români în Marea Britanie după 1 ianuarie 2014, n.r.) din presa britanică nu corespund realităţii. ‘Fenomenul imigraţiei este unul complex, dar implicaţiile deja au apărut. Ridicarea restricţiilor nu mai este ceva de interes pentru români’, a spus el.
Majoritatea agenţiilor de recrutare a forţei de muncă din Bucureşti, vizitate de Alice Cobeanu, nu au raportat o creştere specială a solicitărilor pentru locuri de muncă în Marea Britanie pentru perioada ce începe de la 1 ianuarie 2014. Camelia Mihalcea, manager al Eures Romania, o reţea publică de recrutare în România coordonată de Comisia Europeană, a spus că a primit doar câteva email-uri de la agenţii de recrutare britanice care caută lucrători calificaţi pentru a-i plasa pe piaţa muncii din Marea Britanie.
Nicole Atomei, manager al Krevin, agenţie privată de recrutare a forţei de muncă, a mărturisit că a plasat numai 15 români în Marea Britanie în acest an, cei mai mulţi în sectoarele turistic, agricol şi al asistenţei sociale. Ea a adăugat că se aşteaptă să trimită cel puţin 15 anul viitor pentru a lucra în spitale şi telecomunicaţii, pe adresa firmei Krevin existând însă mai multe solicitări de a lucra în Belgia şi Franţa decât în Marea Britanie.
Nu există nici măcar argumentul că un număr superior de români ar încerca să-şi perfecţioneze limba engleză pentru a lucra în Marea Britanie. Potrivit Consiliului Britanic din Bucureşti, nu există o creştere semnificativă a numărului celor se înscriu la principalul test de cunoaştere a limbii engleze – International English Language Testing System (IELTS). Un certificat IELTS este deseori cerut de instituţiile, angajatorii şi agenţiile de imigraţie din Marea Britanie ca parte a procedurii de recrutare a viitorilor angajaţi – continuă semnatara articolului.
Citeste si: Comisar european: Românii şi bulgarii au o contribuţie puternică la creşterea economică a Germaniei
Fără îndoială că salariile sunt mult mai bune în Marea Britanie decât în România. ‘Sectorul agricol oferă în Marea Britanie joburi cu salarii lunare de 900 de lire sterline, echivalentul a 4.500 de lei. Un muncitor în agricultură în România ar primi un salariu de cel mult 2.000 de lei’, spune Atomei. Un lucrător în sectorul asistenţei sociale în Marea Britanie câştigă cel puţin 12 lire sterline pe oră, în timp ce în România primeşte cel mult 2 lire sterline pe oră. Dar situaţia economică din România se îmbunătăţeşte uşor. Potrivit Institutului Naţional de Statistică al României, în primul trimestru al acestui an PIB a crescut cu 0,5% comparativ cu ultimul trimestru din 2012. Rata şomajului a scăzut cu 4,73%, potrivit datelor din 30 septembrie acest an, situaţia fiind mai bună în zonele urbane. Circa 5% din populaţia activă a României este reprezentată de şomeri, faţă de 7,7% din populaţia activă a Marii Britanii.
Ministrul român al muncii Mariana Câmpeanu a acuzat presa britanică de exagerare a situaţiei. ‘Aş spune că este vorba de o reacţie excesivă, total nejustificată. Nimic nu arată că românii manifestă un mare interes de a lucra în Marea Britanie. Este evident că cei care au dorit să părăsească România cu destinaţia Marea Britanie au făcut-o deja. Această isterie este complet greşită”, a spus Câmpeanu, conchide The Guardian.