Tensiuni între SUA şi Turcia, după lovitura de stat eşuată. Turcii acuză
Secretarul de stat american John Kerry i-a declarat sâmbătă ministrului turc de externe Mevlut Cavosoglu că afirmaţiile publice sugerând că Statele Unite au fost implicate în lovitura de stat eşuată din Turcia sunt false şi afectează negativ relaţiile dintre cei doi aliaţi NATO, informează Reuters.
Kerry a insistat ca Turcia să dea dovadă de reţinere şi să respecte regulile statului de drept în timpul investigaţiei sale asupra complotului, a adăugat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat John Kirby într-un comunicat.
El a spus clar că Statele Unite sunt dispuse să ofere asistenţă autorităţilor turce în efectuarea acestei anchete, dar că insinuările publice sau afirmaţiile cu privire la un rol al Statelor Unite în încercarea de lovitură de stat sunt extrem de false şi dăunătoare pentru relaţiile noastre bilaterale.
Ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu declarase că soldați de la baza Incirlik, folosită de americani pentru a întreprinde raiduri asupra Statului Islamic în Siria, au fost implicați în puci. Comandantul bazei a fost, de altfel, arestat. Operațiunile aeriene de la această bază din sud-estul țării au fost suspendate, sâmbătă, până la noi ordine, după ce Turcia și-a închis spațiul aerian din jurul bazei. În plus, alimentarea externă cu energie electrică a fost întreruptă, iar baza a trecut pe generatoare interne, după cum a anunțat Pentagonul
Pe de altă parte, Turcia susține că în spatele tentativei de lovitură de stat se află un cleric musulman în prezent aflat în exil în SUA. Fethullah Gulen este un fost aliat al președintelui turc Erdogan, devenit însă inamicul său public nr. 1. Clericul a negat orice implicare, dar premierul Binali Yildîrîm a amenințat că orice țară care îl sprijină pe Gulen va fi considerată ca fiind inamică Turciei.
După ce puciul a eşuat, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerută Statelor Unite să-l extrădeze pe Gülen.
„SUA, trebuie să extrădaţi această persoană”, a cerut şeful statului în faţa unei mulţimi de mii de susţinători, referindu-se la inamicul său numărul unu Fethullah Gulen, instalat în Pennsylvania şi care a negat orice implicare în tentativa de lovitură de stat.
„Este un joc cu armata, iar acest lucru este legat de forţe externe”, a subliniat preşedintele, amintind că i-a cerut deja de mai multe ori extrădarea predicatorului omologului său american, Barack Obama.
„Aici, eu cer Americii, fac apel la preşedintele (Obama)”, a mai afirmat el în faţa mulţimii. „Domnule preşedinte, vă spun, să ne trimiteţi sau ne predaţi această persoană”, a insistat el, fără a rosti deloc numele lui Gülen.