Tensiuni pe tema gazelor de şist, la o dezbatere în judeţul Constanţa

Dezbaterea de miercuri, din localitatea constănţeană Albeşti, pe tema gazelor de şist a fost marcată de tensiuni, după ce vicepreşedintele Consiliului Judeţean a ameninţat că evacuează din sală mai mulţi activişti de mediu care monopolizaseră discuţia, dar acest lucru nu s-a întâmplat.
Economica.net - mie, 20 nov. 2013, 19:19
Tensiuni pe tema gazelor de şist, la o dezbatere în judeţul Constanţa

Consiliul Judeţean Constanţa a organizat, miercuri, împreună cu Chevron România, o dezbatere despre gazele de şist la căminul cultural din localitatea Albeşti.

Evenimentul a început cu prezentarea unui film documentar realizat ca răspuns la Gasland, documentarul care ar prezenta efectele negative ale exploatării gazelor de şist, după care a început sesiunea de întrebări.

Primul bărbat înscris la cuvânt, care s-a prezentat ca fiind Emilian şi a recunoscut că nu este din localitate, dar doreşte să cumpere pământ acolo, i-a întrebat pe reprezentanţii Chevron dacă realizatorii filmului Gasland pot fi traşi la răspundere conform legilor americane şi care este suma alocată de Chevron pentru energiile alternative.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Cristinel Dragomir, i-a cerut să pună întrebări concrete, legate de subiectul adunării şi pentru că bărbatul respectiv a continuat în acelaşi mod, alternând discursul cu expresii în engleză, a refuzat să-i mai acorde dreptul la cuvânt, cerând să vorbească în primul rând locuitorii din comună.

Pentru că bărbatul a continuat să vorbească, vicepreşedintele CJ i-a atras atenţia că perturbă adunarea.

„Dacă nu puneţi întrebări, perturbaţi adunarea. Vă invit afară. Vreţi să faceţi pe deşteptul aici, nu vreţi să puneţi nicio întrebare”, a spus Cristinel Dragomir.

Bărbatul respectiv nu a plecat din sală, dar alte persoane prezente la dezbatere au părăsit căminul cultural, fiind nemulţumite de atitudinea vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, însă o parte dintre acestea au reintrat câteva minute mai târziu.

A luat apoi cuvântul George Balauru, un activist de mediu care nu locuieşte în Albeşti şi care a citit dintr-un articol apărut în presa internaţională pericolul reprezentat de gazele de şist. După ce şi-a prezentat punctul de vedere, Cristinel Dragomir i-a atras atenţia că monopolizează discuţia şi l-a atenţionat să lase şi pe alţii să ia cuvântul.

„Sunteţi liber să spuneţi punctul dumneavoastră de vedere, dar vă atrag atenţia că nu am venit aici ca să monopolizaţi dumneavostră discuţia. Am venit aici ca oamenii din comună să aibă posibilitatea să pună nişte întrebări, nu aveţi niciun drept să vă erijaţi în reprezentanţii comunităţii. Vă rog pe toţi cei care reprezentaţi diverse ONG-uri, asociaţii, care consideraţi că salvaţi România şi judeţul Constanţa de la nenorocire să vă continuaţi activitatea, dar să nu ne perturbaţi nouă şedinţa. Mergeţi frumos din casă în casă cum aţi mers până acum, prezentaţi, că nu vă opreşte nimeni, dar lăsaţi oameni să aibă posibilitatea să primească răspuns la întrebările lor”, a afirmat Dragomir.

Atunci când George Balauru a spus că este dispus să vorbească şi fără microfon, vicepreşedintele CJ Constanţa i-a răspuns: „Dacă vorbiţi fără microfon, vă invit afară. Nu vă victimizaţi că nu v-a făcut nimeni nimic”.

Un apel la calm a făcut şi primarul localităţii Albeşti, Gheorghe Moldovan, care a precizat că o decizie privind exploatarea gazelor de şist va fi luată prin referendum local.

„Astăzi există numai o discuţie, civilizată vreau eu, să ascultăm pe toată lumea. În primul rând, vreau să-i ascultăm pe oamenii din Albeşti. Ascultăm întrebările, apoi răspunsurile şi decizia o luăm noi, nu Guvenrul, nu Consiliul Judeţean, nu Chevron, o luăm noi. Dar pentru asta trebuie să ne informăm, să ascultăm ce ni se spune, e o discuţie, mai târziu analizăm şi facem un referendum”, a explicat primarul din Albeşti.

Ulterior, a vorbit Alexandru Pătruţi, consilier ştiinţific la Comitetul Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei şi fost preşedinte la Autoritatea Naţională pentru Resurse Minerale, care a spus că prospecţiunea seismică şi fisurarea hidraulică se folosesc în ţara noastră de zeci de ani.

„În România ţiţeiul este exploatat de 150 de ani, înainte de a începe în Statele Unite, gazele se exploatează de 100 de ani, prospecţiunea seismică şi fisurarea hidraulică se aplică de 60, respectiv 40 de ani. Rezervele de gaze convenţionale se termină, inclusiv în România mai avem cam pentru 15 ani, este obligatoriu să le înlocuim cu ceva. Întrebarea este dacă avem aceste resurse. Ce se întâmplă acum este faza de explorare în care încercăm să vedem dacă avem rezerve exploatabile de gaze neconvenţionale pentru că s-ar putea ca aceste rezerve să nu fie exploatabile economic în momentul de faţă”, a menţionat Alexandru Pătruţi.

El a răspuns apoi întrebărilor oamenilor, care doreau să ştie diverse lucruri, de la cum se realizează fracturarea hidraulică la câtă apă se foloseşte în procesul tehnologic.

Dezbaterea s-a încheiat cu promisiunea autorităţilor locale şi judeţene că asemenea discuţii vor mai avea loc în Albeşti în perioada următoare.

La final, Cristinel Dragomir le-a spus jurnaliştilor că a fost mulţumit de faptul că oamenii au primit răspuns la nelămuririle lor legate de gazele de şist.

„Sunt mulţumit că oamenii au primit răspunsuri avizate la întrebările pe care le-au pus pentru că până la urmă scopul acestei acţiuni este ca oamenii să fie informaţi. Nu-i opreşte nimeni să-şi spună punctul de vedere, nu-i opreşte nimeni să protesteze, nu-i opreşte nimeni să împărtăşească din părerile lor”, a precizat Dragomir.

El a menţionat că asemenea dezbateri vor fi organizate de către Consiliul Judeţean în toate localităţile din sudul judeţului în care Chevron a obţinut licenţe de explorare.

În prezent, în judeţul Constanţa, are loc prima fază a explorării gazelor de şist, studiul seismic, după care mai urmează forarea unei sonde de explorare şi evaluarea şi testarea informaţiilor obţinute de sonda de explorare. Etapa de explorare a gazelor de şist durează aproximativ patru-cinci ani, conform datelor de pe site-ul Chevron.

Chevron a primit licenţe pentru trei blocuri pe uscat situate în regiunea Constanţa – perimetrele 17, 18 şi 19.

Te-ar mai putea interesa și
Băncile mari din SUA ies din angajamentul “NetZero Banking Alliance”
Băncile mari din SUA ies din angajamentul “NetZero Banking Alliance”
Cinci dintre cele mai mari bănci din Wall Street s-au retras în ultimele săptămâni din NetZero Banking Alliance, o inițiativă a ONU, potrivit relatărilor din presă....
Echipa de rally-raid Dacia Sandriders, pe locurile 3, 6 și 16 după prologul Dakar 2025
Echipa de rally-raid Dacia Sandriders, pe locurile 3, 6 și 16 după prologul Dakar 2025
Prologul ediției din 2025 a raliului Dakar s-a încheiat astăzi după parcurgerea primilor kilometri din traseul total ...
Conflict diplomatic între Polonia şi Ungaria, la inaugurarea oficială a preşedinţiei poloneze a UE
Conflict diplomatic între Polonia şi Ungaria, la inaugurarea oficială a preşedinţiei poloneze a UE
Autorităţile poloneze au refuzat să-l invite pe ambasadorul Ungariei la gala de inaugurare oficială a preşedinţiei ...
UE ar trebui să plafoneze preţul gazelor la 60 de euro pentru un MWh – Ministrul Energiei din Italia
UE ar trebui să plafoneze preţul gazelor la 60 de euro pentru un MWh – Ministrul Energiei din Italia
Uniunea Europeană ar trebui să prelungească măsură de urgenţă vizând plafonarea preţului gazelor naturale şi să ...