Tensiunile dintre Armenia şi Azerbaidjan cresc. Autorităţile de la Erevan atenţionează împotriva unei „foarte mari probabilităţi de escaladare” a tensiunilor la graniţa cu azerii şi în provincia Nagorno-Karabah

Prim-ministrul Armeniei, Nikol Paşinian, a atenţionat marţi împotriva unei "foarte mari probabilităţi de escaladare" a tensiunilor de la frontiera ţării sale cu Azerbaidjanul, precum şi în Nagorno-Karabah, teritoriu azer cu populaţie majoritar armeană, şi a acuzat totodată existenţa unor "probleme" cu misiunea rusă de menţinere a păcii, informează AFP.
AGERPRES - mar, 14 mart. 2023, 12:44
Tensiunile dintre Armenia şi Azerbaidjan cresc. Autorităţile de la Erevan atenţionează împotriva unei

„Astăzi, există o foarte mare probabilitate de escaladare de-a lungul frontierei armene şi în Nagorno-Karabah. (…) Cu fiecare zi ce trece, retorica Azerbaidjanului revine mai agresivă”, a declarat Paşinian într-o conferinţă de presă, în contextul unor ciocniri frontaliere frecvente după războiul din 2020 pe care Erevanul l-a pierdut în faţa Baku, scrie Agerpres.

Paşinian a afirmat că s-a plâns preşedintelui rus Vladimir Putin de „probleme” cu misiunea rusă de menţinere a păcii în Nagorno-Karabah, pe fondul tensiunilor cu Azerbaidjanul şi a nemulţumirii în creştere a Armeniei faţă de Moscova.

„Am vorbit (cu Vladimir Putin) despre pericolul unei posibile escaladări în Nagorno-Karabah, cred că există probleme în zona de responsabilitate a forţei de menţinere a păcii a Rusiei”, a declarat Paşinian, amintind în acest context de moartea recentă a unor poliţişti armeni în confruntări cu Azerbaidjanul, pe care Moscova nu a reuşit să le împiedice.

Din decembrie, coridorul Lacin – o rută vitală care leagă Armenia de Nagorno-Karabah – este blocat de militanţi azeri sub pretextul unui protest împotriva minelor ilegale în regiune, scrie AFP.

Dar Erevanul afirmă că acest blocaj a fost ordonat de Baku, provocând o criză umanitară în Nagorno-Karabah, unde proviziile ajung în prezent foarte greu.

Azerbaidjanul şi forţele separatiste armene, susţinute pe plan militar de Erevan, s-au înfruntat în cursul a două războaie, primul având loc pe fondul dezintegrării URSS şi fiind soldat cu 30.000 de morţi, iar cel de-al doilea în toamna 2020 făcând 6.500 de morţi.

O încetare a focului în 2020, semnată sub egida Moscovei, a fost urmată de desfăşurarea a unui contingent de menţinere a păcii rusesc, dar tensiunile rămân la cote înalte, iar negocierile privind semnarea unui tratat de pace nu avansează.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...