Tentativa de lovitură de stat din Turcia ar fi fost condusă de fostul comandant al avionului prezidenţial turc
Anterior, primarul Istanbulului, Irbahim Meli Gokcek, a declarat că în tentativa de lovitură de stat a fost implicat clericul de opoziţie Fethullah Gulen, pe care l-a acuzat şi de implicare în doborârea unui avion rus la graniţa cu Siria, în toamnă. Potrivit oficialului, pilotul care a tras în avionul rus făcea parte din organizaţia lui Gulen şi a urmărit să distrugă relaţiile dintre Ankara şi Moscova.
Aceasta este pentru prima dată când autorităţile turce formulează o astfel de acuzaţie.
Vineri seară, autorităţile turce au anunţat că un puci este în curs în ţară. Militarii rebeli au anunţat că au preluat controlul, dar au fost respinşi, după câteva ore. Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a îndemnat populaţia să iasă pe străzi, pentru a apăra Guvernul.
Cel puţin 161 de oameni au fost ucişi, iar alţi 1.500 au fost arestaţi în ciocnirile din noaptea de vineri spre sâmbătă. Aproape 3.000 de militari au fost arestaţi în legătură cu tentativa de lovitură de stat.
Binali Yildirim, premier turc: Orice ţară care îi oferă protecţie lui Gulen va fi „în război” cu Turcia. Gulen este în SUA
Premierul turc, Binali Yildirim, a ameninţat că orice ţară care îi oferă protecţie lui Fethullah Gulen, principalul adversar al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, va fi „în război” cu Turcia, o referire la Statele Unite, unde locuieşte clericul musulman turc.
Binali Yildirim susţine că la originea tentativei de lovitură de stat din Turcia este clericul musulman Fethullah Gulen, un fost aliat devenit adversar al lui Recep Erdogan.
Statele Unite au părut să ignore până acum solicitările de extrădare a lui Fethullah Gulen.
„Fethullah Gulen este liderul unei organizaţii teroriste. Orice ţară care îl susţine nu este prieten al Turciei şi va fi în război cu Turcia”, a adăugat Yildirim.
In aprilie, preşedintele SUA, Barack Obama, a criticat presupuse încălcări ale libertăţii presei în Turcia, atrăgând reacţia dură a omologului turc, Recep Tayyip Erdogan, care a denunţat declaraţii făcute „prin spatele” său care s-ar înscrie în eforturi de „divizare” a Turciei.
„Criticile la adresa Turciei au scopul de a diviza, de a dezmembra şi, dacă ar fi posibil, de a înghiţi Turcia. Cineva de sus îşi face jocurile pe seama Turciei”, afirma atunci Erdogan. Liderul turc făcea aluzie la situaţia principalului său adversar politic – clericul musulman Fethullah Gülen -, un fost aliat, lider al Mişcării Gülen (Hizmet), stabilit în statul american Pennsylvania după ce a căzut în dizgraţie.
Gulen este acuzat că se află în spatele opoziţiei din Turcia, iar Erdogan probabil considera că rivalul său politic s-ar bucura de susţinerea Washingtonului. În plus, liderul autoritarist de la Ankara este nemulţumit că Statele Unite oferă susţinere miliţiilor kurde din Siria şi Irak, în contextul conflictului dintre Ankara şi mişcarea separatistă Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).