Alexei Barbăneagră, consilierul președintelui Republicii Moldova pe probleme de securitate, a declarat că militarii ruși au încercat să intre în Moldova prin Aeroportul Internațional Chișinău. „Aceste persoane nu au întrunit condițiile de intrare în țara noastră”, a precizat Barbăneagră, refuzând să ofere alte amănunte. Totuși, Consiliul Suprem de Securitate al Republicii Moldova a decis înfiinţarea unui centru de reacţie rapidă la incidente de securitate.
Ținta – alegerile parlamentare
Potrivit unor surse de la Chișinău, unul din „omuleții verzi” care au încercat să pătrundă în Moldova este Nikolai Hmara, originar din regiunea Kursk. Acesta fusese trimis oficial în Moldova pentru încadrarea în rândul pacificatorilor ruși din regiunea transnistreană. Anterior, acesta a satisfăcut serviciul militar în cadrul Forțelor de Rachete Strategice Ruse, mai exact în componenţa terestră a arsenalului nuclear al Federaţiei Ruse, informeaza Deutsche Welle.
În legătură cu aceste cazuri, care s-au înmulțit odată cu demararea campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova (alegerile sunt fixate pentru 30 noiembrie), Consiliul Suprem de Securitate a discutat despre necesitatea unei abordări sistemice și despre un concept al securității informaționale a statului.
Ministrul moldovean al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Pavel Filip, susține că „Moldova se află între două state care sunt în topul țintelor atacurilor cibernetice – România și Ucraina. Am în vedere conturi bancare, baze de date, dar cel mai des sunt vizați individual cetățenii. Nu s-a întâmplat nimic grav în Republica Moldova, dar se lucrează la prevenirea cazurilor”, a spus Pavel Filip. „Sunt o sumedenie de probleme care, cu părere de rău, nu sunt reglementate de lege”, a adăugat Alexei Barbăneagră.
Poliția de frontieră – pregătiri speciale
Nici șeful Poliției de Frontieră, Dorin Purice, nu pare prea încântat de modul în care cooperează instituțiile statului în asigurarea managementului frontierei de stat. În interviu acordat recent „Ziarului Național” el a menționat că și-ar dori „o cooperare mai bună cu structurile de forţă din Republica Moldova care au atribuţii de management al frontierei, inclusiv în ceea ce privește paza frontierei mai ales în perioadele când securitatea statală poate fi ameninţată de pericole directe”. (…) „Cu toții urmărim cu îngrijorare escaladarea crizei din Ucraina. Am întreprins măsuri suplimentare de securizare a frontierei și ne-am concentrat eforturile pentru asigurarea unui control eficient la frontieră. Dar am inițiat și pregătirea subdiviziunilor Poliției de Frontieră pentru a curma o eventuală destabilizare a situaţiei. Au avut loc aplicaţii pe intern în comun cu alte subdiviziuni ale Ministerului Afacerilor Interne și cu angajații Serviciului de Grăniceri al Ucrainei”, a menționat Dorin Purice.
Reacția Comandamentului rus din Transnistria
Comandamentul trupelor ruse care staţionează în regiunea transnistreană a reproșat Chișinăului interzicerea intrării în Moldova, în ultimele 14 zile, a 6 ofițeri ruși. Potrivit comandamentului, polițiștii moldoveni de frontieră au invocat „încălcarea, de către militarii ruși, a regimului de traversare a frontierei Republicii Moldova”. Dacă anterior militarii ruşi puteau ajunge în Moldova cu trenul prin Ucraina, în prezent, din cauza situației din Ucraina, aceştia pot veni doar cu avionul. Potrivit presei de la Chișinău, militarilor ruşi li s-a interzis accesul în Moldova deoarece sosirea lor nu a fost coordonată cu Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova. Aceasta chiar dacă autorităţile de la Chişinău s-au adresat încă la începutul anului, prin canale diplomatice, părţii ruse cu rugămintea de a informa în prealabil despre sosirea militarilor ruşi în Republica Moldova, „în legătură cu tensiunile din Ucraina”.
În regiunea transnistreană a Republicii Moldova staţionează ilegal 1 500 de militari ruşi sub pretextul că ar asigura paza depozitelor de muniţii de la Cobasna (rămase din perioada sovietică). Militarii ruși staționează acolo contrar angajamentelor asumate anterior de Rusia de a-și retrage munițiile și trupele până în anul 2002. Recent, ministrul de Externe al Republicii Moldova, Natalia Gherman, a cerut repetat, de la tribuna ONU, Federaţiei Ruse să-şi retragă trupele din Moldova.
În legătură cu interzicerea intrării în țară a militarilor ruși, vicepremierul moldovean pentru Reintegrare, Eugen Carpov, a declarat că aceștia au fost trimiși acasă deoarece „au ascuns scopul adevărat al sosirii lor în Moldova”. Potrivit lui, au fost mai multe tentative de acest fel în ultimul timp.
Conform datelor oficiale ale Poliției de Frontieră a Republicii Moldova, de la începutul anului 2014, a fost interzis accesul în Moldova la 220 de cetățeni ruși. 111 dintre aceștia au primit interdicție, deoarece „nu au respectat condițiile de intrare în țară”.
Dmitri Soin – 10 capete de acuzare
În următoarele zile, autoritățile ucrainene urmează să-l extrădeze Republicii Moldova pe pseudo-deputatul din regiunea transnistreană Dmitri Soin. Acesta a fost dat în urmărire internațională de către procurorii moldoveni în baza a 10 capete de acuzare (Codul penal al Republicii Moldova): art. 139. – planificarea, pregătirea, declanşarea sau ducerea războiului; art. 141 – activitatea mercenarilor; art. 145 – omor intenționat; art. 282 – organizarea unei formaţiuni paramilitare ilegale sau participarea la ea; art. 284 – crearea sau conducerea unei organizaţii criminale; art. 290 – purtarea, păstrarea, procurarea, fabricarea, comercializarea ilegală a armelor şi muniţiilor, sustragerea lor; art. 337 – trădarea de Patrie; art. 338 – spionaj; art. 339 – uzurparea puterii în stat; art. 346 – acţiunile intenţionate îndreptate spre aţâţarea vrajbei, diferenţierii sau dezbinării naţionale, etnice, rasiale sau religioase.
Dmitri Soin a fost dat în urmărire internațională în anul 2004. După victoria lui Evghenii Șevciuk în așa-zisele „alegeri prezidențiale din Transnistria”, Soin a fugit din Transnistria în Ucraina și locuia la Odesa. El a fost arestat în luna august 2014 de către ofiţerii Servicului de Securitate al Ucrainei, iar o instanță din Ucraina a decis deja extrădarea lui autorităților constituționale de la Chișinău.