Teodor Nicolăescu, fost preşedinte al Băncii Române de Scont, condamnat la 7 ani închisoare pentru delapidarea RAFO

Teodor Nicolăescu, fost preşedinte al Băncii Române de Scont, a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la 7 ani închisoare, într-un dosar în care a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT pentru inducerea în eroare a SC Rafo SA Oneşti, într-un contract de achiziţie de produse petroliere, transmite Agerpres.
Economica.net - mar, 12 mai 2015, 18:58
Teodor Nicolăescu, fost preşedinte al Băncii Române de Scont, condamnat la 7 ani închisoare pentru delapidarea RAFO

Teodor Nicolăescu a primit 6 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare cu consecinţe deosebit de grave şi 3 ani pentru constituire a unui grup infracţional organizat. La pedeapsa cea mai grea de 6 ani s-a adăugat un spor de 1 an închisoare, urmând ca el să execute în total 7 ani.

În acelaşi dosar au mai fost condamnaţi: Alexe Corina (directorul sucursalei Bucureşti a BRS) – 5 ani, Răzvan Haritonovici (fost preşedinte Astra Asigurări) – 5 ani, Dan Săftescu (fost preşedinte al Astra Asigurări) – 5 ani, Lucian Burghelea (şeful biroului plasamente Astra Asigurări) – 5 ani, Constantin Năforniţă (preşedintele societăţii de valori mobiliare Sivamo) – 5 ani, Rodica Dumitru (preşedinte interimar al BRS) – 4 ani, Tuşa Veronica – 4 ani, Constantin Haţeganu – 4 ani, Alic Costel – 3 ani, toate pedepsele fiind cu executare.

Inculpaţii trebuie să plătească în solidar următoarele sume către părţile civile: 442.940 lei către SC Cuarţ SA Uricani; 7,6 milioane lei către SC Sivamo SA prin lichidator SC Lider Expert SRL; 3,3 milioane lei părţii civile Gulian Emil Achimescu; 4 milioane lei către SC Gelsor SRL (fosta SC Gelsor SA) prin lichidator SP Rominsol IPURL; 16,5 milioane lei părţii civile SC Imobiliar Network 2002 SA (fosta SC Gelsor Network SA); 187.613 lei părţii civile Clitemnestra Gâdea; 25,3 milioane lei către SC Astra Asigurare Reasigurare SA; 26,3 milioane lei către Banca Română de Scont prin lichidator Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar; 3,1 milioane lei părţii civile CN Poşta Română SA; 3,2 milioane lei către SC Dramiral Group SA prin lichidatori Ardeleanu Ion şi Dumitru Vasile.

Fiecare inculpat trebuie să plătească câte 110.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat (în total 1.100.000 lei, în care se includ şi cheltuielile efectuate la urmărirea penală în sumă de 900.000 lei).

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Teodor Nicolăescu a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT în anul 2011, alături de Mihai Iacob, director general al SC Dramiral Group SA şi director al cotidianului ‘Curentul’, pentru inducerea în eroare a Rafo Oneşti într-un contract de achiziţie de produse petroliere.

Conform DIICOT, Mihai Iacob, în calitate de director general al SC Dramiral Group SA, s-a asociat cu Teodor Nicolăescu – preşedinte al B.R.S. SA, pentru inducerea în eroare a SC Rafo SA Oneşti, prin emiterea a trei ordine de plată de 135 miliarde lei vechi, cunoscând faptul că SC Dramiral Group SA nu avea disponibilul bănesc necesar pentru a onora plata respectivă şi l-a instigat pe Teodor Nicolăescu să elibereze un extras de cont fals reprezentanţilor SC Rafo Oneşti SA, ce atesta stingerea sau naşterea unor obligaţii financiare.

Procurorii susţineau că inducerea şi menţinerea în eroare a reprezentanţilor SC Rafo SA Oneşti, cu prilejul executării contractului de achiziţie de produse petroliere, încheiat între SC Dramiral Group SA şi SC Rafo SA Oneşti, a fost posibilă datorită ajutorului dat de Teodor Nicolăescu lui Mihai Iacob prin semnarea şi eliberarea în fals a unui extras de cont către reprezentanţii societăţii comerciale prejudiciate, înscris care era susceptibil de a dovedi existenţa, modificarea sau stingerea unui drept sau a unei obligaţii.

Conform contractului de vânzare cumpărare încheiat între Rafo Oneşti SA, în calitate de vânzător, şi Dramiral Oil SA reprezentată de Mihai Iacob, în calitate de cumpărător, Rafo Oneşti a livrat către Dramiral Group produse petroliere de 160 miliarde lei vechi.

Singura plată făcută către Rafo Oneşti a fost de 25 miliarde lei vechi.

Astfel, deşi scriptic contul aparţinând Rafo Oneşti deschis la Banca Română de Scont – Sucursala municipiului Bucureşti a fost creditat cu 135 miliarde lei vechi, suma respectivă nu a intrat efectiv în contul bancar.

Mihai Iacob a fost condamnat, în anul 2013, de Tribunalul Bucureşti, într-un dosar disjuns, la 4 ani de închisoare cu suspendare.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...