În anul 2012, tendinţele în design-ul de interior par să continue şi să revigoreze vechile principii de amenjare şi creeare de atmosferă, astfel încât ceea ce se află deja în casele noastre, obiecte decorative, mobilier etc. să se reunească armonios cu noile achiziţii, iar rezultatul final să fie spectaculor fără să se fi cheltuit foarte mulţi bani. Accentul se va pune pe crearea de atmosferă prin asocieri de materiale, forme şi culori contrastante cu ceea ce găsim deja într-un interior, iar finalitatea trebuie să fie spectaculoasă. Se vor folosi accente puternice de culoare asociate cu suprafeţe satinate, catifelate, lucioase sau texturate, iar formele obietelor decorative, inclusiv corpurile de ilumiat vor avea un design futurist integrate în amenajări interioare îndrăzneţe.
Ce mobilă se va purta în 2012
Mobilierul va fi şi el considerat piesa de accent. Un mobilier cu finisaj lucios, (creme, alb, negru sau cu finisaj ce imită diferite esenţe de lemn) va face obiectele şi accesoriile ce se reflectă în el să capete eleganţă şi o notă de prospeţime. Avantajul mobilierului cu finisaj lucios este că reflectă lumina şi dă senzaţia de spaţiu încăperii în care este montat.
2012 aduce în casele românilor culori vesele
Paleta de culori a anului 2012, denotă optimism, veselie şi curaj. Curaj să folosim culori tari, contrastante cum ar fi bleumarinul, movul, portocaliu, roşu bordeaux, roşu titian, verde smarald, turqoise cu toate nuanţele lui etc. Aceste culori puternice, ca impact vizual, sunt recomandate a fi folosite în spaţii ample, pentru a fi percepute de la distanţă şi pentru a putea fi puse în valoare prin asociere cu alte supraţe colorate, obiecte, decoraţiuni, corpuri de iluminat etc. În spaţiile mici, cantităţile de culori puternice trebuiesc dozate cu atenţie. Aceste culori se asociază cu nuanţe pastelate de bej, creme şi gri. Deasemenea, se pot obţine efecte spectaculoase cu ajutorul tencuielilor sau vopselurilor decorative, deoarece acestea au în compoziţie particule de sidef sau sclipici, iar efectul final este catifelat şi diafan. Mai există tencuieli decorative texturate care oferă efecte ce imită diferite tipuri de roci, iar interiorul poate căpăta o notă fabuloasa prin asocierea cu restul ambianţei.