Teodorescu, First Bank: apetitul populației pentru împrumuturi, chiar și pentru case, e inexistent. 50% din business-ul băncilor s-a schimbat

11 06. 2020
madalina_teodorescu_37518300

Majoritatea băncilor își vor relua activitatea din 15 iunie cu o prezență fizică în birouri ceva mai ridicată decât până acum (în jur de 30% din personal care va lucra în două sau trei ture), bineînțeles cu respectarea normelor sanitare de prevenție. Mai exact, personalul din sistemul bancar este în curs de revenire la vechile obiceiuri de muncă, unii dintre ei renunțând la teleworking.

Și totuși, lucrurile nu sunt atât de simple. Chiar dacă băncile au funcționat integral în toată această perioadă, de când a început pandemia de coronavirus și până în prezent, întoarcerea efectivă la locul de muncă arată diferit, în mare parte datorită obiceiurilor de banking schimbate ale consumatorilor.

„Traficul în unitățile bancare a scăzut, după cum era și firesc. Dar acum, practic 40%-50% din business-ul tradițional al băncilor s-a modificat. Asistăm la o creștere sustenabilă a canalelor de vânzare de internet sau mobile banking. Numai la nivelul plăților online vorbim de o creștere de 30%”, spune Mădălina Teodorescu, vicepreședinte First Bank, în cadrul unei intervenții online pe site-ul ZF.

Modificarea obiceiurilor de banking ale consumatorilor sunt vizibile și la nivelul comportamentului față de accesarea sau rambursarea creditelor, atât la nivelul persoanelor fizice cât și la nivelul persoanelor juridice. Astfel, apetitul populației pentru noi împrumuturi, chiar imobiliare sau ipotecare pare aproape inexistent, chiar și acolo unde băncile au canale de vânzare direct la dezvoltatorul imobiliar, după cum arată vicepreședintele First Bank.

Un alt aspect care trebuie menționat este cel legat de felul în care a fost implementată și efectele pe care le-a avut până acum OUG 37/2020, pentru amânarea plății ratelor la credit pentru categoriile de persoane afectate de Covid 19. Chiar dacă termenul de depunere a cererilor de amânare a ratelor a fost amânat cu încă o lună, până la 15 iunie, numărul cererilor de suspendare a ratelor nu a crescut spectaculos ca în prima lună. „Din contra, o parte dintre cei care își depuseseră cererea de amânare a ratelor s-au adresat băncii pentru a retrage această solicitare”, spune Mădălina Teodorescu.

Situația este valabilă și în cazul altor bănci care au explicat această tendință apărută în a doua parte a lunii mai ca fiind generată de calculele mai exacte ale împrumutaților care, după ce au realizat că amanarea ratelor le majorează suma totală de plată, au considerat că este mai simplu să facă un efort și pe perioada pandemiei pentru a-și rambursa creditele. Situația acesta a fost întâlnită preponderent în rândul persoanelor fizice.

Ultimele cifre oferite de Asociația Română a Băncilor arată că până pe data de 18 mai erau în bănci 317.000 de solicitări depuse de clienții persoane fizice și juridice pentru suspendarea obligațiilor de plată lunare din contractele de credit.

Dintre acestea, 303.000 clienți persoane fizice și până în 14.000 de companii au depus solicitări de suspendare a plății ratelor, ceea ce reprezintă sub 20% dintre creditele acordate persoanelor fizice și sub 14% din totalul creditelor accesate de persoanele juridice. Conform modificărilor normative adoptate recent, termenul inițial de depunere a solicitărilor în baza OUG 37/2020 a fost extins. Astfel, clienții ale căror venituri au fost afectate direct sau indirect de situația generată de pandemie pot depune cereri pentru suspendarea obligațiilor de plată lunare din contractele de credit până la data de 15 iunie 2020.