‘Nu are cum să nu ne facă să ne gândim, pe toţi cei care sunt foarte aproape de Grecia. Toate instituţiile financiare sunt instituţii care acţionează în România în baza prevederilor legale din România. BNR, ştim foarte bine, face o monitorizare strictă, evităm orice fel de risc pe această zonă. Singura chestiune care s-ar mai putea ridica este cea legată de partea de finanţare a României în piaţă, risc care a fost luat de noi în calcul’, a spus ministrul.
Acesta a precizat că la nivelul ministerului au fost luate în calcul mai multe scenarii.
‘Am calculat mai multe scenarii cu mai multe creşteri care ar putea să aibă loc în funcţie de ceea ce se întâmplă în Grecia, cost care e, să spunem, unul suportabil’, a explicat Teodorovici.
Alegătorii greci au respins, duminică, ultimele propuneri de acord ale creditorilor internaţionali, la un referendum convocat de Guvernul condus de stânga radicală Syriza, în frunte cu premierul Alexis Tsipras. Acesta din urmă se afla marţi la Bruxelles, unde participă la un summit de urgenţă al liderilor din zona euro pentru a ajunge la un acord care să permită Greciei să rămână în zona euro, scrie Agerpres.
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat marţi că îşi doreşte să evite o ieşire a Greciei din zona euro şi că ‘este momentul să se revină la masa negocierilor’, cu câteva ore înaintea unui summit crucial al zonei euro privind situaţia Atenei, transmite AFP.
Fondul Monetar Internaţional a dat vineri publicităţii un raport în care estima că Grecia va avea nevoie de noi finanţări, în valoare de aproximativ 50 de miliarde de euro, în următorii trei ani, precum şi de o restructurare a datoriei.
Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE). De la 1 iulie, ţara se află din punct de vedere tehnic în incapacitate de plăţi.