Teodorovici: Discutăm cu CE despre stimulentele pentru aleşi locali de la 1 ianuarie, din fonduri UE
Teodorovici a fost întrebat în ce stadiu se află discuţia legată de stimulentele care ar putea fi acordate aleşilor locali care desfăşoară proiecte finanţate din fonduri europene.
„Trebuie să vorbim şi cu Comisia Europeană pentru a vedea exact care este mecanismul care să poată permite o astfel de finanţare pentru primari, pentru că se va merge pentru acei primari care au fonduri europene ca să stimulăm atragerea de proiecte europene la nivel de comunităţi locale şi probabil că se va face o raportare la ceea ce există ca şi bază salarială astăzi. Cam ăsta e în mare mecanismul, problema este să fie de Comisia Europeană acceptat”, a răspuns Teodorovici.
El a fost întrebat despre ce sumă ar putea fi vorba şi impactul asupra bugetului. „Aceasta este o chestie care se adaugă din bani europeni la ceea ce există astăzi, nu e un efort pe bugetul de stat”, a mai spus ministrul.
„Poate să fie din următorul cadru financiar, ideea e să avem un asemenea mecanism agreat de cei de la Comisia Europeană, să se dea într-adevăr un stimulent. Discutăm cu Comisia Europeană anul ăsta să stabilim ca de la 1 ianuarie să fie permisă o astfel de abordare”, a precizat Teodorovici.
De asemenea, el a menţionat că simulentul nu va atinge un cuantum egal cu salariul aleşilor locali.
„Este mai mult moral sau un factor psihologic faptul că stimulezi personalul respectiv”, a mai declarat Teodorovici.
Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, în 8 noiembrie, la „Atelierele Viitorului” organizate de PSD, că primarii vor beneficia de salarii mai mari şi de schimbarea sistemului de calculare a acestora în funcţie de numărul de locuitori ai localităţilor, fiind luat în calcul şi un spor pentru fonduri europene.
„Salariile primarilor, eu cred că e o problemă importantă şi eu vreau ca salariile primarilor să fie mărite. În opinia mea, în ultimii câţiva ani de zile se perpetuează o ipocrizie, că primarul nu are nevoie de salariu, că fură”, a declarat Dragnea.
El a susţinut că această explicaţie „ipocrită” a fost inventată „prin 2000 şi ceva de nişte oameni care aveau nişte funcţii prin Guvernul României”.
Vicepremierul a susţinut că responsabilitatea primarilor pentru documentele pe care le semnează în această calitate este foarte mare, inclusiv în ceea ce priveşte proiectele finanţate din fonduri europene.
Dragnea a afirmat că în cazul funcţionarilor care se ocupă de fondurile europene sunt alocate bonusuri de 75%, în vreme ce primarii nu beneficiază de niciun fel de spor, nici măcar de spor de vechime.
De asemenea, el a menţionat că a avut o discuţie cu ministrul pentru fondurile europene, Eugen Teodorovici, pentru ca inclusiv primarii să beneficieze de sporuri în cazul absorţiei de fonduri europene, chiar dacă nu vor fi de 75%.
„Am vorbit cu domnul Teodorovici să încercăm să vedem cum putem modifica legislaţia pentru ca un primar să primească, poate nu 75% în plus la salariu pentru că nu trei sferturi din munca lui este pentru proiectele europene, dar un procent care să fie legat de munca şi timpul pe care îl dedică acelor proiecte”, a spus Dragnea.
El a menţionat că o altă măsură pe care o are în vedere vizează salarizarea primarilor în funcţie de numărul de locuitori ai localităţilor, şi nu în funcţie de încadrarea acestora în categorii: comună, oraş sau municipiu.
Dragnea a menţionat că măsurile privind salarizarea primarilor sunt cuprinse în proiectul care va modifica legea administraţiei locale.