„A fost o discuţie foarte utilă. Au fost făcute 2 propuneri în aceste câteva ore de discuţii, propuneri pe care o să le analizăm acum la Ministerul de Finanţe şi pentru că am promis ca mâine (miercuri, n.r.), într-un termen foarte scurt, să ieşim cu varianta finală pe care, sperăm noi, să o agreeze cea mai mare parte dintre cei care au fost azi prezenţi la şedinţă. Nu intrăm în detalii de ordin tehnic. Au fost mai multe propuneri vizavi de împărţirea impozitului de venit, care rămâne la nivel local de 100%, între consiliile judeţene, între municipii, oraşe şi comune. Am preluat aceste două propuneri şi la Finanţe să discutam pe ele pentru a vedea exact care este cea mai bună variantă care să asigure la nivel local, atât pentru locuitori cât şi pentru partea de investiţii, sumele necesare”, a spus Teodorovici la finalul discuţiilor cu primarii de municipii.
Întrebat care va fi formula pentru redistribuirea banilor, ministrul Finanţelor a răspuns că este formula pe care legea o prevede, dar „nu e nimic care să nu fie transparent”.
„Discuţia este vizavi de aceste procente care se duc către Consiliile judeţene, către municipii, către oraşe către comune. Aici este discuţia, cât anume să se ducă din impozitul pe venit. (…) Nu plecăm, mai ales în acest an, de la partea neapărat de impact. Este vorba să găsim o formulă care să fie echilibrată, care să asigure pentru toate UAT (Unităţi Administrativ Teritoriale n.r), comunităţile locale, aceeaşi abordare, pentru că fiecare doreşte pentru zona pe care o reprezintă mai multe fonduri, dar ca şi Guvern eşti obligat să asiguri pentru toate comunităţile locale o abordare unitară. Aici este discuţia şi nu plecăm neapărat de la impact. Desigur, şi acesta contează, dar nu aici a fost discuţia”, a precizat Teodorovici.
Acesta a subliniat că de la an la an, sumele care au fost alocate la nivel local au crescut semnificativ.
„Şi anul acesta propunerea este de 5 miliarde, lăsarea efectiv de 100% a impozitului pe venit la nivel local, înseamnă 5 miliarde lei în plus faţă de anul trecut, chiar peste 5 miliarde. Deci nu este vorba, repet, de impact. Cu toţii îşi doresc, cei care reprezintă structurile asociative, mai mulţi bani pentru comunităţile pe care le reprezintă, dar asta este încă în discuţie, formula, cea care să mulţumească cât mai mulţi dintre cei care sunt la nivel local”, a afimat şeful de la Finanţe.