„S-a aprobat o astfel propunere care vine din partea ASF. Asta înseamnă că această structură independentă propune un instrument corect legal şi prezent şi în alte state pentru ca acei contribuabili care depun aceste fonduri şi au încredere în Pilonul II de pensii să nu aibă surpriza, cum a fost în alte state europene, de a se regăsi în situaţia în care nu este niciun instrument care să preia acest management. (…) Este o propunere care nu înseamnă că cineva naţionalizează ceva”, a afirmat Teodorovici într-o conferinţă de presă la Guvern, întrebat dacă a fost aprobată o modificare a legislaţiei prin care să i se permită Fondului de garantare să devină administrator special pentru pensiile private.
El a precizat că Guvernul a aprobat, referitor la legislaţia privind parteneriatul public-privat, reglementarea modului de implicare în finanţarea proiectelor strategice de investiţii a fondurilor sau a societăţilor de investiţii, inclusiv a fondurilor de pensii administrate privat.
„S-au purtat discuţii în acest sens cu fondurile internaţionale de investiţii care au un mare interes pentru a finanţa astfel de proiecte, finanţări care sunt mult mai atractive decât cele pe care un partener privat le atrage din sistemul bancar. În acest sens, instituim un mecanism simplu prin care fondurile sau societăţile de investiţii vor transmite scrisori de intenţie cu privire la finanţarea unor proiecte la Comisia Naţională pentru Strategie şi Prognoză până la aprobarea studiului de fundamentare, iar pe baza acestor solicitări se va stabili structura de finanţare a fiecărui proiect în parte, structură care va fi inclusă în studiul de fundamentare. Prin aceste modificări se pot asigura sursele de financiare suplimentare pentru realizarea acestor proiecte în parteneriat public-privat”, a spus Teodorovici.
De asemenea, el a indicat că, referitor de Fondul de Dezvoltare şi Investiţii, joi s-au aprobat câteva prevederi pentru comunităţile care depun proiecte pentru o astfel de finanţare.
„Prin Ordonanţa de astăzi s-au produs mai multe modificări: lărgirea domeniilor în care unităţile administrativ-teritoriale şi asociaţiile de dezvoltare intercomunitară pot efectua investiţii prin finanţare din Fondul de Dezvoltare şi Investiţii prin includerea construcţiei de spaţii de depozitare a produselor agricole şi a aeroporturilor în domeniul prioritar principal, includerea între cheltuielile ce se pot finanţa prin Fondul de Dezvoltare şi Investiţii a cheltuielilor pentru asigurarea utilităţilor necesare funcţionării obiectivului de investiţii precum şi a cheltuielilor de proiectare, respectiv pentru studiile de fezabilitate, studiile de teren, expertizele tehnice şi/sau audit energetic, (…) eliminarea ca o condiţie prealabilă depunerii cererii de finanţare a autorizaţiei de construcţie, dar care rămâne obligatorie pentru a realiza proiectul. O altă propunere, azi, aprobată în Guvern este aceea privind eşalonarea contribuţiei beneficiarilor la finanţarea proiectelor pe o perioadă de 20 de ani astfel încât această contribuţie să fie suportabilă pentru unităţile administrativ teritoriale”, a arătat ministrul.