Teodorovici: Nu voi pune niciodată în balanţă deficitul bugetar cu veniturile românilor

Economica.net
04 06. 2018
euro_bani_99040700_60867600

El s-a referit în mod punctual la Pilonul II de pensii.

‘Referitor la problematica Pilonului II, atât de discutată şi disputată în ultima perioadă, doresc să fac doar două precizări. În primul rând, nu se pune problema unei naţionalizări. Eu am spus că este firesc să existe o analiză după aproximativ 10 ani de funcţionare a acestui mecanism şi că vom ieşi public în perioada iunie – iulie pentru a prezenta românilor rezultatele acesteia. Prin urmare, orice speculaţie nu face decât să creeze suspiciuni neîntemeiate, dovedind diletantismul şi reaua credinţă a celor care răspândesc astfel de idei. În al doilea rând, ca cetăţean al României, ca membru al unui partid de stânga şi, nu în ultimul rând – sau poate tocmai din acest motiv -, ca ministru de Finanţe într-un guvern PSD, nu voi pune niciodată în balanţă deficitul bugetar cu veniturile românilor, fie că vorbim de salarii sau de pensii. Niciodată!’, a susţinut Teodorovici.

Ministrul de Finanţe a prezentat o serie de date detaliate prin care a dorit să demonteze acuzaţiile aduse în moţiune, document pe care l-a catalogat ca fiind ‘lipsit de profesionalism’, care ‘dezinformează românii’ în privinţa unor măsuri care sunt de fapt benefice şi eficiente.

Astfel, potrivit lui, anul 2015 s-a încheiat cu un deficit structural de 0,2 % din PIB – ‘minim istoric înregistrat de România, menţionat de Comisia Europeană în raportul de primăvara în anul 2018’.

De asemenea, a arătat între altele Teodorovici, veniturile colectate de ANAF au înregistrat un grad de realizare de 101,1% din programul veniturilor pe primele patru luni ale anului 2018. ‘Faţă de perioada similară a anului 2017, au fost colectate venituri cu 12,4% mai mari, ceea ce înseamnă un plus de peste 8 miliarde de lei’, a spus ministrul Finanţelor.

În ceea ce priveşte eficienţa măsurii de transfer a contribuţiilor de asigurări sociale în sarcina angajaţilor, Teodorovici a dorit să sublinieze că punerea ei în aplicare a influenţat major nivelul colectării contribuţiilor de asigurări sociale, volumul încasărilor din primele 4 luni ale lui 2018 fiind cu 26,85% superior perioadei similare din 2017.

‘Faţă de 2016, ponderea în PIB a datoriei guvernamentale a scăzut cu 2,4 puncte procentuale, de la 37,4% la 35,4% în 2017. (…) Pentru perioada de programare financiară 2014 – 2020, în ceea ce priveşte fondurile europene, structurale şi de investiţii, fără fonduri destinate politicii agricole comune, au fost primite sume de la Comisia Europeană în valoare totală de 2,67 de miliarde de euro. (…) Autorii acestei moţiuni au găsit de cuviinţă să încerce împroşcarea cu noroi şi în direcţia altor colegi, şi în direcţia BNR – una dintre instituţiile respectabile ale acestei ţări’, a mai spus Teodorovici.