Teodorovici: POS Competitivitate poate fi suspendat sau deblocat. DNA, sesizată pentru nereguli

POS Competitivitate este în situaţia de fi suspendat, dar la fel de bine poate fi şi deblocat deoarece oficialii CE au permis autorităţilor să trimită documente explicative, DNA fiind deja sesizată de Guvern pentru nereguli în atragerea fondurilor europene, potrivit ministrului Fondurilor Europene.
Economica.net - vin, 28 iun. 2013, 09:35
Teodorovici: POS Competitivitate poate fi suspendat sau deblocat. DNA, sesizată pentru nereguli

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a fost sesizată de Guvern după verificarea firmelor care au fost implicate în întregul „circuit” al fondurilor europene alocate în baza Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE), a precizat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Verificările au vizat modul în care au fost delegate anumite atribuţii către organisme intermediare, aceasta fiind una dintre cerinţele Comisiei Europene (CE).

„Au fost probleme legate de unele companii care au fost implicate, din păcate, pe tot ceea ce înseamnă circuit al banului european, şi anume de la pregătirea de proiecte, evaluare selecţie şi verificarea de cheltuieli, ceea ce nu se poate accepta în sistemul de fonduri publice. Desigur, acest lucru s-a eliminat, structurile statului avizate au făcut deja verificări în acest sens, iar unele dintre situaţii au fost trimise către soluţionare mai departe, la DNA şi nu numai. Am curăţat, să spunem, sistemul din acest punct de vedere şi sperăm ca în viitor să nu se mai întâmple”, a spus Teodorovici.

El a adăugat că, deşi premierul Victor Ponta a declarat că România se aşteaptă ca acest program să fie deblocat abia în toamnă, el, ca ministru al Fondurilor Europene, are obligaţia să insiste zilnic pe lângă oficialii CE pentru a-i convinge că elementele negative din sistem au fost eliminate.

Ministrul a eplicat totodată că POS Competitivitate este în situaţia de fi suspendat, dar la fel de bine poate fi şi deblocat deoarece oficialii CE au dat posibilitate României să trimită documente explicative.

„Am făcut asta şi ieri seară (joi-n.r.), când am trimis o ultimă situaţie cu rezultatele obţinute pe acest program operaţional, cu speranţa că cei de la CE, auditorii, în care avem chiar încredere foarte mare, vor analiza şi vor emite totuşi o opinie pozitivă astfel încât şi cel din urmă program să fie deblocat”, a mai spus Teodorovici.

Comisia Europeană a decis în luna octombrie să presuspende cea mai mare parte din trei programe cofinanţate prin fondurile structurale ale UE, respectiv „Transport”, „Regional” şi „Creşterea competitivităţii economice”, pentru anularea presuspendării fiind necesară transparentizarea modului în care sunt finanţate proiectele, restructurarea autorităţilor responsabile cu fondurile europene şi pregătirea foarte bună a solicitărilor pentru finanţarea proiectelor.

Conform datelor prezentate la finele anului trecut, România poate pierde în acest an fonduri europene de 1,26 miliarde euro prin Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, dacă nu va reuşi să atragă banii prin proiecte eligibile cofinanţate de UE.

Suma contractată prin POS CCE pentru 2012-2013 este de 1,37 miliarde de euro.

Pentru POS Creşterea Competitivităţii Economice, Comisia a avansat la axa prioritară II o rată de corecţie de 10% aplicabilă contractelor cu proceduri de achiziţie publică lansate înainte de 1 octombrie 2011, pentru axa prioritară III o rată forfetară de 25% din valoarea contractelor, iar pentru axa prioritară IV o corecţie forfetară de 5%.

La începutul acestei luni, Teodorovici afirma că în iunie ar putea fi deblocate programele operaţionale Transporturi şi Competitivitate, România aşteptând un răspuns favorabil de la Comisia Europeană, dar având de plătit corecţii financiare de 700 milioane euro în urma deficienţelor constatate de la Bruxelles.

Programul pentru Transporturi a fost deblocat săptămâna trecută.

Te-ar mai putea interesa și
Avertizare cybersecurity: Fraudele bazate pe Inteligenţa Artificială fac furtul de identitate mai greu de detectat şi de prevenit
Avertizare cybersecurity: Fraudele bazate pe Inteligenţa Artificială fac furtul de identitate mai greu de detectat şi ...
Fraudele deepfake, identităţile sintetice şi escrocheriile bazate pe Inteligenţa Artificială (AI) fac furtul de identitate mai greu de detectat şi de prevenit, avertizează specialişti în......
Drum Expres Arad – Oradea: CNSC a admis parțial contestația Nurol, după ce ucrainenii de la Automagistral au fost desemnați câștigători pentru lotul 3
Drum Expres Arad – Oradea: CNSC a admis parțial contestația Nurol, după ce ucrainenii de la Automagistral au fost ...
Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a admis în parte contestația turcilor de la Nurol la licitația ...
CFR S.A despre traficul feroviar. Pe ruta Roşiori Nord – Craiova sunt întârzieri pentru că s-a rupt o șină
CFR S.A despre traficul feroviar. Pe ruta Roşiori Nord – Craiova sunt întârzieri pentru că s-a rupt o șină
Traficul feroviar este deschis, la această oră, pe toate magistralele de cale ferată, iar circulaţia trenurilor este ...
UE vrea să introducă restricţii la importurile de alimente, după modelul Trump
UE vrea să introducă restricţii la importurile de alimente, după modelul Trump
Uniunea Europeană (UE) intenţionează să blocheze importul anumitor produse alimentare care nu respectă diferite criterii, ...