„E un comitet care emite recomandări de care guvernul sau celelalte structuri ale statului, în mod normal, sunt obligate să le ia în considerare, nu neapărat să le aplice. În lege spune clar că, în situaţia în care aceste recomandări nu pot fi aplicate, se argumentează de ce acest lucru nu este posibil şi este decizia guvernului. Este şi cazul Consiliului Fiscal, care emite o opinie pe care guvernul este obligat să o ia în calcul, nu să o şi aplice. Dacă am argumente care arată clar că nu este nevoie să aplic ceea ce acest Consiliu emite ca recomandare, nu se aplică”, a explicat, sâmbătă seara, ministrul, la Antena3.
Teodorovici a mai spus că toate celelalte state ale UE au transmis deja Comisiei Europene „modul în care au înfiinţat astfel de structuri la nivel naţional, România fiind poate ultima ţară care trebuia să facă acest lucru”.
Guvernul a aprobat, în 22 iulie, înfiinţarea Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială, un organism care va avea rol de supraveghere a sistemului financiar naţional, iar preşedintele acestui comitet va fi guvernatorul BNR.
Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a spus că nu este de acord cu proiectul de lege privind constituirea Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială a sistemului financiar, condus de guvernatorul BNR, Dragnea susţinând că este „ceva foarte grav” şi că nu a ştiut de el.