Teodorovici: România a încasat de la CE în 2013 mai multe fonduri UE decât în perioada 2007-2012

Economica.net
10 12. 2013
eugen_teodorovici_1649_57255400

Eugen Teodorovici, cel care conduce delegația României la întâlnirea anuală a serviciilor Comisiei Europene cu Autoritățile de Management ale Programelor Operaționale, care se desfășoară marți, la București, afirmă că aceasta reprezintă un bun prilej pentru evidențierea eforturilor autorităților române de a crește nivelul de absorbție a fondurilor europene.

„Întâlnirea anuală cu serviciile Comisiei Europene este un bun prilej pentru a trece în revistă stadiul implementării programelor operaționale. În perioada 1 ianuarie — 5 decembrie 2013, România a încasat peste 2,78 miliarde de euro de la Comisia Europeană. În acest an, România a înregistrat recorduri în domeniul absorbției fondurilor europene, datorită deblocării tuturor programelor operaționale și celorlalte măsuri implementate”, susține ministrul Fondurilor Europene, potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES.

Sursa precizează că, în perioada 1 ianuarie — 5 decembrie 2013, Comisia Europeană a rambursat României peste 2,78 miliarde de euro din fondurile structurale și de coeziune, suma totală rambursată României ajungând astfel la aproximativ 5 miliarde de euro la data de 5 decembrie.

„Rata rambursărilor fondurilor structurale și de coeziune era de aproximativ 26% la data de 5 decembrie. Totodată, în perioada 1 ianuarie — 5 decembrie 2013, România a transmis Comisiei Europene documentele necesare pentru rambursarea a peste 2,3 miliarde de euro, suma totală solicitată pentru a fi returnată țării noastre ajungând astfel la peste 5,2 miliarde de euro la data de 5 decembrie a.c. În consecință, rata de absorbție curentă era peste 27% la data menționată”, subliniază sursa.

La întâlnirea anuală a serviciilor Comisiei Europene cu Autoritățile de Management ale Programelor Operaționale participă reprezentanți ai Direcției Generale Politică Regională și Urbană, ai Direcției Generale Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune, ai Ministerului Fondurilor Europene și ai Autorităților de Management ale celor șapte programe operaționale prin care România atrage fondurile structurale și de coeziune în actuala perioadă de programare.