Teodorovici: România are de cheltuit 2,1 miliarde de euro pe POS DRU în 2014
„Sunt câteva aspecte care ne dau speranţe că România nu va pierde bani în 2013, dar va trebui să continuăm aceste eforturi, pentru că anul viitor suma este destul de mare. După aplicarea regulii N+3, o sumă de aproximativ 600 de milioane de euro a fost mutată pe 2014, ceea ce face ca suma să se ridice undeva la 2,1 miliarde de euro pe POS DRU, sumă ce trebuie cheltuită până la sfârşitului anului viitor”, a declarat, într-o conferinţă de presă, ministrul Fondurilor Europene. El a adăugat că suma este „extrem de ridicată” şi „va obliga autorităţile române la foarte multe acţiuni de simplificare şi de schimbare a sistemului.
Comisia pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European a votat, la 24 septembrie, în favoarea propunerii Comisiei Europene de aplicare a regulii N+3 pentru România şi Slovacia. Documentul prevede că România va mai avea la dispoziţie încă un an pentru a cheltui fondurile europene alocate pentru 2011 si 2012. În cazul aplicării regulii N+3, Bucureştiul va putea cheltui fondurile europene alocate pentru anul 2011 până la 31 decembrie 2014, iar pe cele alocate pentru 2012 până la 31 decembrie 2015.
Eugen Teodorovici a precizat că, anul acesta, autorităţile au luat mai multe măsuri pentru a remedia deficienţele care au dus în trecut la aplicarea unor corecţii financiare de către Comisia Europeană. Printre măsurile luate, oficialul a enumerat modificarea mecanismului decontării cererilor de plată pentru beneficiarii privaţi şi publici – până vineri urmând să fie definitivate normele de aplicare la acest act normativ – şi scutirea de penalităţi şi dobânzi în situaţiile în care statul întârzie plăţile către beneficiarii fondurilor europene. Tototadă, timpul de rambursare a cererilor de plată a fost redus de la 45 la 20 de zile.
Ministrul a subliniat că „POS DRU este programul care a suportat din partea Comisiei Europene corecţiile financiare cele mai ridicate. Până în prezent corecţiile s-au ridicat la 300 de milioane de euro, din cauza deficienţelor din sistemul creat în anii trecuţi, sistem care din păcate a lăsat loc de foarte multe sincope în implementare”, a spus Teodorovici. Acesta a punctat faptul că, de la deblocarea programului, în februarie 2013, suma absorbită s-a dublat. „De la începutului lunii februarie, atunci când CE a reluat plăţile către România şi când suma era de aproximativ 400 de milioane de euro, sumele s-au dublat ajungând la peste 850 de milioane de euro, la nivelul săptămânii trecute. Rata de absorbţie curentă s-a dublat faţă de sfârşitul anului 2012, la aproape 25% în prezent”, a precizat ministrul Fondurilor Europene.
Oficialul român şi-a exprimat speranţa că, până la sfârşitul lunii octombrie, vor fi semnate mai multe contracte de finanţare.
„În lunile iulie şi august au fost lansate o serie de cereri de proiecte în valoare de peste un miliarde de euro. Vrem ca această sumă să se regăsească în contracte de finanţare până la finalul acestei luni. Vrem ca toate proiectele depuse să fie evaluate şi semnate contracte de finanţare cu acei beneficiari care au obţinut punctajul minim, conform Ghidului beneficiarului”, a precizat Eugen Teodorovici.
Totodată, ministrul a spus că cei care vor semna aceste contracte vor beneficia de „reguli noi de achiziţie publică, o abordare mult mai facilă, mult mai transparentă şi mult mai uşor de implementat astfel încât facturile să vină mult mai simplu la decontare”.
Referitor la problema TVA, Eugen Teodorovici a promis că „va fi reglementată în foarte scurt timp”, în prezent existând discuţii în acest sens cu autorităţile de la Bruxelles. „Trebuie să clarificăm cu cei de la CE de unde vom suporta acest TVA: fie de la bugetul de stat, aşa cum a fost iniţial prevăzut, fie îl putem solicita Comisiei la rambursare”, a spus Teodorovici.
Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a participat, marţi, la conferinţa anuală „POS DRU – Principalul instrument pentru formare, ocupare şi incluziune socială din România”.