Teodorovici: România nu se confruntă cu riscuri de sustenabilitate fiscală

România nu se confruntă cu riscuri de sustenabilitate fiscală şi este foarte interesant de văzut că dintre toate recomandările pe care ţara le-a avut în ultimii ani 68% sunt îndeplinite, a declarat, miercuri, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, la Palatul Victoria.
Economica.net - mie, 23 mai 2018, 18:29
Teodorovici: România nu se confruntă cu riscuri de sustenabilitate fiscală

‘Trebuie spus foarte clar că auzim foarte multe declaraţii în ultima perioadă. Pot să spun, ca ministru de Finanţe, că sunt declaraţii care în primul rând nu au la bază argumente şi în al doilea rând e clar că sunt declaraţii ce au probabil alt scop, nu acela de ajuta, de a construi, de a încerca să propună soluţii şi au darul, scopul, de a destabiliza şi de a crea din păcate şi dezavantaje pe termen scurt. Pot să vă dau un exemplu, acela legat de modul în care România se finanţează azi, sau costul de finanţare. Şi poate în următoarele zile o să vă prezentăm mult mai clar ceea ce înseamnă această practică în spaţiul public nejustificată, care sunt diferenţele de cost pentru noi ca ţară, pentru noi ca români, pentru declaraţiile iresponsabile ale multor oameni politici. La ora actuală, România nu se confruntă cu riscuri de sustenabilitate (fiscală pe termen scurt n.r.). O spune foarte clar în documentul de azi Comisia Europeană, astfel că sunt contrazise aceste ştiri false. Este foarte interesant de văzut faptul că dintre toate recomandările pe care România le-a avut în ultimii ani, 68% sunt îndeplinite şi poate ar trebui să vadă cei care critică astăzi şi care s-au ocupat de guvernarea acestei ţări în 2016, să vadă câte dintre recomandările de ţară au fost fie întârziate, fie neduse la îndeplinire, fapt ce a dus la efecte poate greu de cuantificat astăzi, în anii care au urmat’, a spus Teodorovici.

Acesta a precizat că la ora actuală România are trei recomandări ca ţară, iar în raportul CE se specifică că s-au făcut progrese în domeniul combaterii muncii la negru, dar şi în zona de simplificare a achiziţiilor publice.

‘Azi mai avem 3 recomandări ca ţară. E clar descris în raport că s-a eliminat recomandarea privind combaterea muncii la negru. CE apreciază că s-au făcut progrese semnificative în acest domeniu, iar în zona de achiziţii publice, faptul că schimbările pentru simplificare sunt evidente. Mai mult, săptămâna trecută comisarul pentru piaţa internă (Elzbieta Bienkowska – Comisarul european pentru piaţa internă, industrie, antreprenoriat şi IMM-uri n.r.) a spus foarte clar că documentele trimise de România pentru schimbarea pe achiziţii publice au fost acceptate de CE. A menţionat şi BEI în aceeaşi zonă, în sens de acord, accept sau chiar recomandare. Acest lucru este precizat în acest document, faptul că România şi-a respectat promisiunile, că a fost eliminată acea condiţionalitate ex-ante vizavi de achiziţiile publice şi mai ales cu trimiterile şi la fonduri europene’, a spus Eugen Teodorovici.

Potrivit datelor prezentate de ministrul Finanţelor, una dintre recomandările Comisiei Europene este includerea României în procedura de deviere semnificativă de la regula fiscală privind deficitul bugetar structural astfel încât ţara trebuie să ia toate măsurile pentru a asigura o ajustare anuală a deficitului structural de 0,8% atât pentru 2018 cât şi pentru 2019.

Până pe 15 octombrie 2018, România trebuie să răspundă în scris, în mod oficial, recomandărilor de miercuri ale Comisiei Europene.

Comisia Europeană a recomandat miercuri României să corecteze abaterea semnificativă de la traiectoria de ajustare spre obiectivul bugetar pe termen mediu (MTO), să asigure aplicarea în totalitate a cadrului fiscal şi să îmbunătăţească plata voluntară şi colectarea taxelor, se arată în recomandările specifice de ţară publicate de Executivul comunitar, care ar urma să fie adoptate de Consiliul Uniunii Europene.

Comisia reaminteşte că, pe baza datelor din 2017, România a înregistrat o abatere semnificativă de la traiectoria de ajustare spre obiectivul bugetar pe termen mediu (MTO) pe 2017. În aceste condiţii, Comisia a lansat miercuri, 23 mai 2018, un avertisment României şi totodată i-a recomandat să ia măsurile necesare pentru se asigura că ritmul nominal de creştere a cheltuielilor guvernamentale nu depăşeşte 3,3% în 2018, ceea ce ar corespunde unei ajustări structurale anuale de 0,8% din PIB.

‘Prognozele de primăvară ale Comisiei prognozează un deficit guvernamental general de 3,4% din PIB în 2018 şi unul de 3,8% din PIB în 2019, peste pragul de 3% din PIB prevăzut în Tratat…. Va fi nevoie de măsuri suplimentare semnificative în 2018 pentru a fi respectate prevederile Pactului de Stabilitate şi creştere, având în vedere deteriorarea perspectivelor fiscale’, se arată în recomandările Comisiei.

Executivul comunitar avertizează că perspectivele de creştere ale României sunt limitate de calitatea slabă a infrastructurii, inclusiv a infrastructurii de transport, de gestionare a deşeurilor şi apelor reziduale. ‘Investiţiile publice sunt caracterizate printr-o eficienţă redusă, în special în ceea ce priveşte pregătirea şi prioritizarea proiectelor. Starea generală a infrastructurii rutiere, feroviare şi fluviale rămâne una slabă iar reformele din sectorul transporturilor progresează foarte lent’, precizează sursa citată.

Comisia Europeană cere Consiliul Uniunii Europene să adopte recomandările specifice de ţară iar statelor membre să le implementeze complet şi la timp. Miniştrii UE ar urma să discute recomandările specifice de ţară înainte ca şefii de stat şi de guvern din UE să le sprijine. Este la latitudinea statelor membre să implementeze recomandările prin politicile lor economice şi bugetare din 2018-2019.

Te-ar mai putea interesa și
Prețurile în Rusia au crescut cu 9,5% în decembrie 2024 și au continuat să crească și în 2025
Prețurile în Rusia au crescut cu 9,5% în decembrie 2024 și au continuat să crească și în 2025
Preţurile de consum în Rusia au crescut cu 9,52% în ritm anual în luna decembrie 2024, după un avans de 7,4% în ritm anual în 2023, arată datele statistice definitive publicate miercuri de......
Aproape 50 de europarlamentari i-au cerut șefei diplomației UE, Kaja Kallas, sancționarea platformelor online pentru interferențe în procesele democratice. Cazul României a fost adus și el în discuție
Aproape 50 de europarlamentari i-au cerut șefei diplomației UE, Kaja Kallas, sancționarea platformelor online pentru interferențe ...
Aproximativ 50 de europarlamentari i-au cerut într-o scrisoare şefei diplomaţiei europene, Kaja Kallas (foto), ca UE să ...
UE analizează varianta interzicerii treptate a importurilor de gaze naturale lichefiate din Rusia
UE analizează varianta interzicerii treptate a importurilor de gaze naturale lichefiate din Rusia
Uniunea Europeană analizează introducerea unor restricţii la importurile de aluminiu rusesc şi totodată o interzicere ...
ROBOT Industries lansează aparatul de curățenie CleanX R3 5-IN-1 AI Cleaning Robot
ROBOT Industries lansează aparatul de curățenie CleanX R3 5-IN-1 AI Cleaning Robot
Compania românească ROBOT Industries anunță lansarea noii linii de roboți de curățenie cu AI integrat CleanX R3 5-IN-1 ...