Teodorovici: România nu va refuza o propunere de colaborare bilaterală din partea unui stat UE

Economica.net
22 04. 2014
teodorovici_1579_87231800_39964000_35576900_55608700_16971300_37056500_19654000

‘Observ cu îngrijorare că ministrul suedez Birgitta Ohlsson îşi menţine abordarea total nedreaptă faţă de România şi dă semnale serioase că, de fapt, cea care are nevoie de sfaturi în această problematică este chiar dânsa. Îi spun din nou, cu foarte multă răbdare şi cu seriozitatea pe care comunitatea romilor o merită, că România nu a refuzat şi nu va refuza niciodată o propunere de colaborare bilaterală primită din partea unui stat membru al Uniunii Europene’, subliniază Teodorovici.

Potrivit acestuia, Guvernul de la Bucureşti nu manifestă doar interes, ci şi voinţă politică în utilizarea fondurilor europene de care beneficiază, în absolut toate domeniile.

‘Fac un apel către doamna ministru să accepte că problema comunităţilor de romi este problema tuturor statelor Uniunii Europene, şi nu a unui singur stat’, susţine ministrul român.

Teodorovici mai arată că este convins că Birgitta Ohlsson înţelege foarte bine acest aspect, dar dacă va continua să folosească această temă în felul în care o face, o să ajungă la două concluzii.

Prima este că ‘motivele reale din spatele acestei campanii furibunde a doamnei ministru sunt unele bine ascunse opiniei publice’. Cea de-a doua, că ‘Suedia are serioase probleme în identificarea de soluţii concrete pentru comunitatea romilor de pe teritoriul său şi încearcă să creeze una mai mare decât cea existentă în loc să ne concentrăm eforturile pentru identificarea de soluţii comune’.

Teodorovici îi mai transmite ministrului suedez că se înşală şi dacă totuşi consideră că sunt probleme în legătură cu acest subiect în Suedia, România îi poate oferi asistenţă.

‘Nu în ultimul rând, precizez că din corespondenţa dintre Suedia – România şi Comisia Europeană reiese foarte clar că nu există nicio motivaţie pentru activarea unui ‘task force’ pe această tematică iar dânsa o ştie foarte bine. Mai mult decât atât, reprezentanţii Comisiei resping cu fermitate crearea unui ‘task force’, subliniind că statele membre trebuie să coopereze bilateral şi să ia decizii comune pe acest subiect şi nu numai’, a mai afirmat Teodorovici.

Ministrul suedez al Afacerilor Europene, Birgitta Ohlsson, şi-a exprimat dezamăgirea într-un interviu publicat marţi în cotidianul austriac ‘Der Standard’ în legătură cu faptul că guvernul român nu manifestă voinţa de a coopera la nivel european în problematica romilor.

Întrebată de ce blochează, în opinia sa, România crearea unui ‘task-force’ cu privire la romi, Brigitta Ohlsson a enumerat mai multe motive: lipsa de voinţă politică, slaba capacitate administrativă de folosire eficientă a fondurilor UE, faptul că România este unul dintre cele mai sărace state din Uniune. Nu în ultimul rând, ea a menţionat ‘orgoliul’, din cauza căruia românii nu permit intrarea în ţară a observatorilor străini pentru acest domeniu.

Ministrul a subliniat că nu va renunţa la ideea creării respectivului grup de lucru şi şi-a exprimat speranţa că guvernul român îşi va schimba opinia în legătură cu acest subiect. Birgitta Ohlsson a menţionat că a văzut ‘prea multe’ tabere de romi cu condiţii precare, în diferite ţări, şi a susţinut că ‘este de neacceptat într-o societate modernă faptul că nişte copii sunt nevoiţi să caute de mâncare în gunoi’.

Birgitta Ohlsson a mai declarat în interviu că discriminarea romilor nu este un fenomen românesc, fiind întâlnit în mai multe state ale UE, inclusiv Franţa sau Ungaria. ‘Chiar şi în Suedia avem o istorie sumbră în acest sens’, a admis ministrul.