El a declarat joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Cluj, că este important ca România să evalueze şi să înveţe din greşelile trecutului, pe acest domeniu al implementării proiectelor europene, pentru ca în anii următori să poată luat cât mai repede toate sumele pe care le are la dispoziţie pe cadrul financiar 2014-2020.
‘Pe actualul cadru financiar astăzi suntem undeva la 53% absorbţie. Eu zic că anul acesta avem toate argumentele să spunem că vom ajunge undeva la 80% absorbţie. Este un procent care pare foarte sus. Dar partea bună este că sunt din ce în ce mai mulţi cei care sunt de părere că acest lucru se poate întâmpla. Este adevărat că trebuie să nu uităm că s-a plecat de la un nivel foarte scăzut, ca să învăţăm să evităm asemenea greşeli pe viitor’, a afirmat Teodorovici.
Potrivit ministrului Fondurilor Europene, în cadrul financiar multianual actual România va trebui să aibă un grad de absorbţie de 100%, iar acest lucru să se realizeze în prima parte a perioadei, respectiv în primii cinci ani, scrie Agerpres.
Eugen Teodorovici a amintit că pentru a uşura creşterea gradului de absorbţie au fost implementate o serie de modificări, în sensul micşorării birocraţiei. El a subliniat importanţa atragerii de fonduri europene prin acele proiecte care pot avea un impact mare asupra economiei.
‘Totul se va depune într-un sistem electronic. Va dispărea efectiv hârtia dintre noi, ca administraţie, şi beneficiar. Dispar toate acele solicitări foarte împovărătoare – de la obligaţia de a demonstra că există cofinanţarea în proiect, pe care am înlocuit-o cu o simplă declaraţie pe proprie răspundere că se va asigura acea finanţare atunci când proiectul o va solicita. La fel dispar toate acele avize de la ANAF, ONRC şi alte instituţii ale statului, pentru că pe baza datelor pe care beneficiarul le prezintă noi, ca administraţie, avem obligaţia să culegem aceste elemente de la alte entităţi partenere din administraţia publică’, a spus ministrul Fondurilor Europene.
Eugen Teodorovici a participat joi la deschiderea Cluj Innovation Days, un eveniment organizat de Cluj IT Cluster şi care a ajuns la a treia ediţie.
Ministrul Fondurilor Europene a declarat cu această ocazie că România, pe domeniul cercetării-inovării şi comunicaţiilor, a alocat o sumă importantă din fondurile europene din cadrul financiar 2014-2020, respectiv 1,5 miliarde de euro, care se regăsesc în mai multe programe operaţionale.
‘Cel mai important dintre ele, acela de competitivitate, va fi lansat curând, în martie-aprilie, şi se vor lansa în mod oficial depunerile de proiecte’, a anunţat Eugen Teodorovici.