Întrebat care va fi această rată de absorbţie la finalul celor doi ani pe care România îi mai are pentru a cheltui banii din precedenta perioadă de programare, Eugen Teodorovici a spus că obiectivul său este de 80%.
‘Ca ministru am obligaţia să lupt pentru absorbţia tuturor banilor UE. Dată fiind experienţa ultimilor ani, ştiu însă că există riscuri să nu absorbim toţi bani. De aceea trebuie să găsim soluţii pentru a evita riscul de a pierde bani prin dezangajare’, a spus Teodorovici.
El a precizat că riscul de a pierde bani prin dezangajare va fi mai pronunţat în în 2015. ‘Pentru acest an suma este 2,8 miliarde de euro şi o vom absorbi, pentru că anul trecut am avut 3,5 de miliarde de euro, şi nu există riscul dezangajării de fonduri. Riscul cel mai mare este pentru anul viitor’, a spus ministrul fondurilor europene.
Ministrul român a primit întrebări în special din partea eurodeputaţilor români, şi în primul rând a celor de la PDL, care l-au întrebat pe Eugen Teodorovici despre master-planurile de transport, energie şi agricultură, posibila simplificare a condiţiilor de audit sau modernizarea achiziţiilor publice, creşterea capacităţii administrative şi instituţionale sau efectul amânării reformei administrative a României.
‘Aceste documente sectoriale sunt elaborate de ministerele de resort. Aprobarea Acordului de parteneriat nu este condiţionată de aprobarea acestor documente, care sunt într-o fază foarte avansată’, a răspuns Teodorovici unei întrebări din partea eurodeputatului PDL Marian-Jean Marinescu legate de stadiul realizării master plan-urilor în cele trei domenii.
Eurodeputatul PSD Victor Boştinaru l-a întrebat pe ministrul Teodorovici despre creşterea capacităţii administrative a României, aspect în privinţa căruia oficialul guvernamental a precizat că s-a lucrat foarte mult dar mai este încă mult de făcut. ‘Am încercat în această perioadă să schimbăm modul în care funcţionarul public gândea, în ideea să nu-i fie teamă de ceea ce face zi de zi la locul de muncă, să ia decizii şi să şi le asume’, a precizat ministrul fondurilor europene.
În ceea ce priveşte amânarea regionalizării, ministrul a spus că îşi doreşte ca aceasta să aibă loc cât mai repede, precizând că în noua perioadă de programare va avea loc o descentralizare semnificativă a alocării fondurilor. ‘Mergem şi noi pe o mare alocare către regiuni. Aproximativ 40% din fondurile europene se vor duce în sistem descentralizat către regiuni, deci un procent foarte mare. De asemenea, ne dorim ca această regionalizare să se întâmple cât mai devreme, pentru că va fi utilă întregii ţări’, a afirmat ministrul în comisia REGI.
Întrebat la finalul schimbului de opinii cu eurodeputaţii care a fost principalul mesaj pe care a dorit să-l transmită în PE, Teodorovici a răspuns că a dorit să convingă ‘că România ştie foarte bine ce are de făcut, că poate să trimită CE documente de calitate, mai ales în ceea ce priveşte sistemul de implementare, că România a dovedit, aşa cum a făcut-o şi anul trecut, că poate să aibă această abordare pragmatică de care mulţi se îndoiau în anii trecuţi’.
El a adăugat că este convins că ‘inclusiv cei de la PE şi cei de la Comisie uşor uşor îşi schimbă părerea despre România, în sensul că au în faţa lor un partener de încredere şi care îşi respectă promisiunile’, exprimându-şi regretul că astfel de întâlniri nu au avut loc şi în trecut.
În ceea ce priveşte îndeplinirea obiectivului de absorbţie de 80%, despre care le-a vorbit parlamentarilor europeni, Teodorovici a spus că ‘nu va fi uşor, dar nu este imposibil’.
‘Dacă anul trecut am făcut 19% într-un singur an, putem să facem la fel asta anul ăsta şi anul viitor şi să ajungem la acel nivel de 80%’, a completat ministrul.