Teodorovici: Statele membre nu sunt încă dispuse să facă progrese în dosarul băuturilor pentru consumul propriu

Adoptarea unor taxe mai mici pentru alcoolul produs din fructe cultivate în gospodăria proprie pentru folos personal reprezintă un caz foarte limitat, care nu afectează piaţa internă şi încurajează tradiţii şi moşteniri culturale ale multor state membre UE, însă este evident că statele membre nu sunt încă dispuse să facă niciun fel de progrese cu privire la acest dosar, consideră ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.
Economica.net - vin, 17 mai 2019, 15:58
Teodorovici: Statele membre nu sunt încă dispuse să facă progrese în dosarul băuturilor pentru consumul propriu

„După cum ştiţi, preşedinţia română a lucrat din greu pentru a acomoda toate cerinţele care au fost puse pe masă. În pofida faptului că aproape toate aceste aspecte sunt acum rezolvate, este evident că statele membre nu sunt încă dispuse să facă niciun fel de eforturi sau progrese cu privire la dosarul băuturilor din fructe pentru consumul propriu. Vă puteţi imagina dezamăgirea mea că nu am găsit niciun fel de flexibilitate sau înţelegere cu privire la acest subiect foarte important pentru a îmbunătăţi mediul de afaceri şi a reduce costurile pentru micii producători de alcool. În acelaşi timp, am luptat din greu pentru a ne asigura că toate statele membre pot aplica o TVA redusă sau o scutire de la plata accizelor pentru alcoolul etilic produs din fructe cultivate acasă pentru consumul privat. Credem că acest caz foarte limitat nu afectează piaţa internă şi în acelaşi timp încurajează şi păstrează tradiţii şi moşteniri culturale ale multor state membre UE”, a afirmat vineri Eugen Teodorovici, care a prezidat, la Bruxelles, reuniunea miniştrilor europeni de Finanţe.

Potrivit acestuia, pe subiect discuţiile au vizat cantitatea de alcool care ar urma să beneficieze de taxe mai mici sau problemele pe care această propunere le poate crea la nivelul statelor membre.

„Înţeleg punctul de vedere al fiecăruia dintre statele membre, motivele au fost diverse. Au fost discuţii vizavi de cantitate, de problemele pe care această propunere le poate crea la nivelul statelor membre. Ceea ce trebuie să învăţăm noi, ca state membre, este faptul că trebuie să discutăm mult mai clar, mult mai deschis, mult mai transparent despre problemele pe care le are fiecare ţară şi să găsim cu adevărat soluţii dacă se poate sau pe cât de mult se poate, tuturor statelor membre”, a subliniat ministrul român.

În context, el a arătat că România a fost probabil prima preşedinţie a Consiliului UE care a invitat şi partenerii sociali la un consiliul informal organizat la Bucureşti.

„Din punctul nostru de vedere această abordare trebuie să devină o cutumă pentru ca ei să fie prezenţi cel puţin la consiliile informale de miniştri pentru că, până la urmă, pentru ei legiferăm. Cred că ar fi o bună dovadă că, într-adevăr, ceea ce facem la nivel european se face cu adevărat pentru cetăţenii acestei frumoase familii, UE”, a mai menţionat Teodorovici.

Acesta a precizat că directivele privind structura accizelor la alcool şi regimul general al accizelor trebuie discutate la pachet.

„Strategia noastră a fost să tratăm cele două directive ca un pachet şi să închidem, în acelaşi timp, ambele dosare. Sunt multe aspecte în acest dosar care sunt importante fie pentru unele state membre fie pentru toate statele. Vreau să subliniez cele mai importante beneficii: reducerea costurilor pentru micii producători de băuturi alcoolice, clarificarea regulilor cu privire la accizele aplicabile pentru bere, clarificarea regulilor care se aplică alcoolurilor denaturate, punerea la punct a unei scheme de certificare şi recunoaştere la nivel european cu privire la micii producători de băuturi alcoolice, reducerea poverii administrative şi legale. Sper ca toţi colegii să fi înţeles că este nevoie ca acest subiect să fie discutat la pachet, adică ambele Directive într-un singur pachet, şi atunci când cineva sau vreun stat membru doreşte ca lucrurile să fie clarificate pe una dintre directive să înţeleagă foarte clar că soluţia poate veni doar la pachet. Adică ambele directive, un consens, în unanimitate sau deloc”, a declarat ministrul Finanţelor.

Eugen Teodorovici a prezidat vineri lucrările Consiliului UE pentru Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN).

Conform unui comunicat al Ministerului Finanţelor, pe agenda reuniunii au figurat subiecte precum Directiva privind structurile accizelor la alcool şi băuturi alcoolice, Directiva privind regimul general al accizelor, impozitarea serviciilor digitale, revizuirea listei UE referitoare la jurisdicţiile necooperante, Semestrul European.

Potrivit Reuters, România ar fi dorit să ridice embargoul referitor la distilarea la domiciliu a băuturilor spirtoase şi să ofere statelor membre opţiunea de a elimina complet acciza pentru băuturile spirtoase produse în folosul personal al cultivatorilor de fructe.

Cultivatorilor de fructe din Ungaria şi România li se permite deja să producă o cantitate mai mare de băuturi spirtoase decât în alte state UE (de până la 50 de litri anual pentru fiecare cultivator) pentru folos personal, cantitate care este taxată la un nivel mai mic.

Modificarea legislaţiei UE sugerată de România ar permite celor două ţări să perceapă o acciză zero în loc de una redusă. În plus, cantitatea de băuturi spirtoase pentru folosul personal ar fi urmat să fie majorată la 100 de litri pe an pentru fiecare cultivator în România şi Ungaria şi la 50 de litri pentru restul ţărilor din UE.

Cu toate acestea, documentele UE consultate de Reuters arată că propunerea României şi Ungariei, care are nevoie de sprijinul tuturor statelor membre pentru a fi aprobată, se loveşte de opoziţia Germaniei, Italiei, Suediei şi Bulgariei. Autorităţile de la Sofia se tem că reforma va permite ca băuturile spirtoase ieftine din România să fie vândute peste graniţă şi să afecteze producţia locală de băuturi, a declarat un oficial bulgar.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, parte a proiectului Autostrăzii Unirii A8 Târgu Mureş - Iaşi -......
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...
Ford schimbă  șeful calității, după un an catastrofal
Ford schimbă șeful calității, după un an catastrofal
Ford Motor numește un nou șef de calitate, a confirmat compania miercuri, în timp ce producătorul auto lucrează pentru ...
Guvernul majorează schema de personal a Casei Naționale de Pensii cu 1.000 de posturi
Guvernul majorează schema de personal a Casei Naționale de Pensii cu 1.000 de posturi
Guvernul a modificat miercuri, prin hotărâre, HG nr.118/ 2012 privind aprobarea statutului Casei Naţionale de Pensii Publice, ...