„Sunt Al Capone, cum domnul Cîţu este şeful FBI. Îmi exprim profunda dezamăgire şi mâhnire că domnul Câţu nu ştie să citească un buget”, a declarat Teodorovici.
El a oferit mai multe date pentru a clarifica „discuţia despre gaura din bugetul României”, invocată de Cîţu.
„Dacă luăm pe 2019, avem 21,7 miliarde venituri estimate, iar cheltuieli de 21 miliarde de lei, ceea ce arată că nu există nicio gaură”, a precizat Teodorovici.
Referitor la veniturile colectate de ANAF, Teodorovici a declarat că există o depăşire cu 12,2%.
„Au fost colectate venituri cu 24 miliarde de lei mai mult decât în 2018, încasările sunt mai mari decât în 2018, iar raportat la programul de încasări se înregistrează o nerealizare de 8,3 miliarde de lei”, a precizat Teodorovici.
El a susţinut că actualul ministru de Finanţe s-a împrumutat cu 2,5 miliarde de lei, iar costurile de împrumut au fost mai mari decât atunci când era el ministru.
„Cîţu a reuşit ca leul să fie la un minim istoric, iar efectele se vor regăsi în economie. Fac apel la domnul Orban, domnul Cîţu să se abţină de la ieşirile publice, pentru că nu fac decât să se reflecte în economie”, a afirmat Teodorovici, citat de News.ro.
Referitor la anunţul lui Florin Cîţu conform căruia, în urma situaţiei găsite în legătură cu finanţele ţării se va adresa organelor competente, Orlando Teodorovici i-a recomandat acestuia să-i ceară colegului său de guvern, ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu, să-i explice care sunt consecinţele unui denunţ calomnios.
Cîţu: Metodă folosită de Al Capone, de a avea un registru pentru Fisc și unul pentru el
Florin Cîțu, noul ministru al Finanțelor, spune că ce a găsit la Minister depășește cele mai pesimiste așteptări ale sale. A găsit două bugete, așa cum Al Capone folosea două registre, unul pentru Fisc și celălalt pentru el.
„Am stat și m-am uitat sa văd care e situația datelor reale. Am avut discuții și cu partenerii internaționali. Ca o concluzie: cam tot ce am găsit a depășit cele mai pesimiste așteptări ale mele. Am aflat că situația reală nu era cunoscută sau anticipată nici de partenerii noștri internaționali. România în ultimii 3 ani a fost condusă după 2 bugete. A fost un buget, cel prezentat în Parlament, și un al doilea care avea toate informațiile reale, pentru finațarea baronilor locali. Metodă folosită de Al Capone, de a avea un registru pentru Fisc și unul pentru el”, a spus Cîțu într-o conferință de presă în desfășurare la această oră.
El a spus că analiează posibilitatea de sesizare a organelor competente.
„Totul a fost premeditat. Tot ce a fost în cei trei ani de zile a fost premeditat. Pe deoparte aveam câteva indicii prin faptul că își dădeau tot felul de derogări de la legea responsabilității fiscale și așa mai departe, azi avem indicii la cum au fost folosiți banii în buget. Un lucru foarte grav e că în ultimii 3 ani au fost afectate fundamentele economiei românești”, a afirmat ministrul Finanțelor.
Datele în buget, spune el, au fost schimbate după plac, de multe ori, discreționar.
„Bugetul național a fost transformat dintr-un instrument de susținere a economiei într-un instrument în slujba partidului. Un mod prin care acești bani erau transferați pentru interese de partid, de fapt intrumentul era rectificarea bugetară. La începutul anului vedeai că bugetul era dimensionat OK, erau bani pentru investiții, școli și așa mai departe. Rectificările bugetare luau acești bani și îi transferau către interesele de partid. Nu se putea face acest lucru fără complicitatea Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză și fără câteva artificii contabile care aranjau lucrurile. Dragnea, Vâlcov și Teodorovici stiau că banii nu vor ajunge la investiții. (…) Studiem posibilitatea sesizării organelor de cercetare penală pentru contituirea unui grup infracțional organizat”, a precizat Florin Cîțu.
Teodorovici i-a invitat pe Orban şi Cîţu la o dezbatere despre economie şi finanţe
Cu toate acestea, preşedintele executiv al PSD, Eugen Teodorovici, i-a invitat pe premierul Ludovic Orban şi pe ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, la o dezbatere pe teme legate de economie şi finanţe organizată la Academia de Studii Economie.
„Îl invit pe domnul Orban, pe domnul Cîţu pentru mâine (vineri – n.r.), la ora 12,00, la Academia de Studii Economice, la o dezbatere publică pe tot ceea ce înseamnă teme legate de economia ţării, legate de finanţele ţării. Sper să dea curs unei astfel de invitaţii, pentru că este corect faţă de cei care ne urmăresc, români, persoane fizice, companii din România, să ştie corect care este situaţia, la ce să se aştepte în următoarea perioadă şi, mai ales, care este planul actualului Guvern, pentru că – ştim cu toţii – se evită luarea de măsuri până pe 24 noiembrie, astfel încât să nu-i fie afectată candidatura domnului Klaus Iohannis”, a declarat Teodorovici, fost ministru al Finanţelor, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PSD.
El s-a arătat convins că rectorul ASE va fi de acord să găzduiască „această dezbatere foarte importantă”.