‘Acest mecanism al finanţării în funcţie de cât se lucrează, şi nu al lucrului în funcţie de cât se plăteşte, este esenţial în a fi continuat şi extins, chiar şi pe proiectele mari de infrastructură. Trebuie să evităm să alocăm sume blocându-le pe anumite capitole. Trebuie să redimensionăm bugetul, astfel încât să fim mult mai eficienţi în ceea ce înseamnă cheltuirea banului public’, a menţionat Eugen Teodorovici.
Potrivit acestuia, banii nu vor mai putea fi distribuiţi ‘în funcţie de culoarea politică a unui primar sau altul’.
‘Discuţia aceea că cineva va putea, de azi înainte, să înceapă să împartă banii în funcţie de culoarea politică a unui primar sau altul dispare. Dacă acest lucru se va păstra, acest mecanism nu va fi posibil. Indiferent de culoarea politică a unui primar, nu trebuie să sufere comunitatea locală. Dacă vă uitaţi la situaţia PNDL (Programul Naţional de Dezvoltare Locală – n. r.), veţi vedea cum au fost alocările în anii trecuţi. Au fost judeţe care au primit aproape un miliard de lei pe proiecte locale, până la judeţe care au primit 40 de milioane de lei. Este o diferenţă fantastică. Statul nu trebuie să mai dea niciun leu gratis decât celor care nu se pot întreţine, de la indivizi la comunităţi locale’, a mai spus Teodorovici.
Potrivit acestuia, în funcţie de execuţie, rectificările din cursul anului, Guvernul poate decide alocarea unor sume ‘către zonele de interes şi mai ales către zonele care cheltuie în mod eficient banii publici’.
‘Sper ca noul mecanism să fie păstrat. Banul public să nu mai fie alocat pe fiecare proiect în parte, ci să fie alocată o sumă, într-un anumit fond, din care fiecare factură care este emisă să poată fi plătită, să avem acel principiu al primului venit, primul servit. În acest fel, va exista o competiţie între beneficiari, ştiind că există o sumă limită pentru a fi cheltuită. Vor face tot ceea ce ţine de ei ca să grăbească lucrările la nivelul unui contract pentru că, altfel, dacă alocam pe proiecte banii, aveam situaţia în care anumiţi beneficiari cheltuiau mai repede, alţii nu se îngrijeau de acest lucru şi ţineam investiţii, lucrări, la nivelul comunităţilor locale în loc, pentru că unii primari poate nu se preocupau de aceste obiective’, a adăugat fostul şef de la Finanţe.
Programul Naţional de Dezvoltare Locală este structurat pe trei subprograme şi reprezintă un program multianual în domeniul infrastructurii gestionat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Programul beneficiază de o alocare de 17,3 miliarde lei, la care se adaugă o majorare de 11,5 miliarde lei pentru credite de angajament şi de un miliard de lei pentru creditele bugetare.