El a făcut această precizare întrebat dacă acest procent include şi prefinanţările.
„Scădem 2 miliarde de euro din 5%. Dacă am spus că ajung la 50% credeţi că ar fi o problemă cu cele 2 miliarde în plus sau în minus? Am să mă asigur că şi cele 2 miliarde vor fi în partea de plus”, a spus Eugen Teodorovici.
Chestionat ce strategie va aborda pentru a atinge acest nivel de absorbţie, el a explicat că va lua măsuri care nu ţin neapărat de o abordare total diferită.
Teodorovici a invocat faptul că în acest moment există plăţi interne către beneficiar de 10% pentru care nu au fost făcute cereri de rambursare către Comisia Europeană şi că doar va simplifica şi va accelera acest proces de a transmite Comisiei solicitările de rambursare.
El a spus că trebuie făcute în acest sens eforturi considerabile din partea tuturor instituţiilor implicate în fondurile europene şi că vor trebui simplificate foarte mult procedurile interne.
„Va trebui să recuperăm ceea ce nu am pierdut până în prezent”, a mai spus Eugen Teodorovici.
Ministrul a spus că va intensifica discuţiile cu partea comunitară pentru a evita blocaje şi pentru a schimba percepţia faţă de România a celor din Comisia Europeană.
Întrebat cum comentează faptul că România ar putea să primească alocări bugetare în funcţie de gradul de absorbţie, demnitarul a răspuns: „Dacă vă referiţi la acea idee de a cupla alocarea următoare de gradul de absorbţie, eu, unul, prin măsurile pe care doresc să le aplic imediat, nu mi-aş face o grijă. O astfel de cuplare, din punctul meu de vedere nu trebuie să ne facem griji”.
Pe de altă parte, fostul ministru al Afacerilor Europene Leonard Orban, care a participat alături de Eugen Teodorovici la procedura de predare-primire a mandatului, a ţinut să precizeze că o astfel de condiţionare a fost eliminată.