Teodorovici: Zona de infrastructură şi IMM-urile – principalele domenii în care se vor aloca fonduri europene
”Infrastructura este zona publică care va avea cea mai mare acoperire şi în viitorul cadru financiar. (…) Fondul de coeziune se duce către zona publică (…), la fel şi mare parte din Fondul European de Dezvoltare Regională, în special zona de infrastructură – transport, aeroporturi, căi ferate, porturi -, spre mediu – alimentări cu apă, canalizare, depozite de deşeuri, etc. tot ce ţine de partea de mediu – au principala alocare financiară. După aceea, mergem în mare parte pe aceleaşi zone în care am investit în actualul cadru financiar (…) Către zona privată vor fi peste 4 miliarde de euro, IMM-uri – 3,2 miliarde de euro. (…) Vor fi şi alte alocări financiare în mod indirect care se vor duce către zona privată – este o zonă în care vom insista foarte mult pentru că vrem să consolidăm parcursul economic din ultimii ani, (…) dar nu putem neglija zona de infrastructură publică. (…) De asemenea, pe mediu avem obligaţii faţă de UE – atunci când am aderat, ne-am asumat nişte angajamente foarte dure, putem să spunem astăzi, pentru că ele costă foarte mult, acele conformări cu standarde europene în ceea ce înseamnă apă, apă uzată, deşeuri. Dacă nu vor fi respectate, putem fi în situaţia de a plăti amenzi destul de usturătoare faţă de UE. Alte state au făcut-o, sper să nu fie şi cazul României, dar pentru asta trebuie să investim foarte mult şi cât mai repede”, a spus Teodorovici.
În context, el a explicat că a crescut alocarea financiară şi a reamintit de propunerea Comisiei Europene pentru a echilibra zona de transport cu cea de mediu: ”Am alocat în plus 745 de milioane de euro în zona de mediu, am crescut ceea ce era iniţial, la fel, am crescut zona de cercetare cu 186 de milioane de euro, pentru că insistăm foarte mult pe cercetare-inovare; peste 900 de milioane de euro vor fi alocaţi pentru drumurile judeţene, nu cât am fi vrut’.
Totodată el a susţinut că este nevoie de cât mai puţine tipuri de proiecte, pe zone, pentru a se vedea impactul acestora.
Ministrul Teodorovici efectuează pe 3 şi 4 iulie o vizită de lucru la Bruxelles, unde are întrevederi cu comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn, şi cu reprezentanţi ai direcţiilor generale din Comisia Europeană.
‘Am agreat ultimele detalii referitoare la Acordul de Parteneriat 2014 – 2020 cu reprezentanţii CE. Aceasta este cea de-a doua întâlnire pe care am avut-o la Bruxelles după primirea sugestiilor şi propunerilor Comisiei pe marginea primei propuneri oficiale de Acord, trimisă în data de 31 martie’, a mai spus Teodorovici.