Cum să nu te păcălești pe Airbnb sau pe alte site-uri de rezervări

20 07. 2024
airbnb

De la lansare, site-ul Airbnb a fost folosit de peste o jumătate de miliard de oameni, și în fiecare zi, milioane de rezervări au loc.

Airbnb a generat venituri anuale de aproape două miliarde de dolari, așa că nu e de mirare că țeparii pot să apară și aici, deși nu e clar care e numărul țepelor date prin platformă.

Kevin Roundy, director tehnic la NortonLifeLock, o companie de securitate digitală, spune că înșelătoriile Airbnb au fost în creștere în ultimul trimestru.

Atât cei care închiriază, cât și turiștii, sunt protejați prin acest tip de platforme, însă există câteva semne la care trebuie să fii atent ca să nu iei țeapă.

„Dacă este prea frumos pentru a fi adevărat și te costă bani, probabil că este o înșelătorie”, spune Eaton.

Detaliile variază, dar țepele pe Airbnb sunt similare cu cele crypto sau țepele de pe Facebook marketplace.

Iată șase modele de țepe la care să fii atent

Mai multe listări

În acest caz, gazda listează aceeași proprietate la prețuri diferite, astfel încât să poată fi rezervată de două ori. Ulterior, închiriază proprietatea celui care oferă mai mult.

Cum o eviți? Uită-te atent la fotografiile proprietăților care ți se par că seamănă. Dacă identifici proprietatea listată la prețuri diferite, atunci cel mai bine este să o eviți.

Listări false

Poate una dintre cele mai mari temeri ale celor care rezervă. Țeparii listează o proprietate cu adresă falsă. Iar după ce ai plătit și ajungi la locație, îți dai seama că nu ai unde să dormi. Airbnb încearcă să șteargă astfel de listări, dar escrocii sunt persistenți și își vor face noi conturi.

Pentru a evita astfel de situații, apelează la cel mai bun prieten: Google. Mai bine afli adresa cazării înainte să ajungi acolo. „O căutare pe internet a adresei poate ajuta să determini dacă proprietatea există”, spune Lisa Schiller, director de investigații și comunicații pentru Better Business Bureau din Wisconsin.

Imagini de vis

Unii turiști caută cele mai frumoase locuri de cazare, în timp ce alții caută cele mai ieftine. Indiferent de ce cauți, fii realist. Nu te lăsa păcălit/ă de imagini care pot fi modificate sau care au filtre aplicate.

„Gazda poate pune imagini false sau modificate care fac proprietatea să pară semnificativ mai frumoasă decât este în realitate. Unele dintre aceste fotografii ar putea fi ale proprietății reale, dar sunt foarte editate, iar altele ar putea fi cu o proprietate complet diferită”, spune Roundy.

Poți verifica imaginile pe Google și să te asiguri că nu sunt imagini furate sau din stocurile site-urilor cu fotografii.

Prea frumos ca să fie adevărat

Și ieftin, și bun. S-ar putea ca așteptările tale de la cazarea ieftină și spectaculoasă să nu mai fie la fel odată ce ajungi la ușă. Dacă o proprietate are un preț mai mic decât cele din zona respectivă, ar trebui să fii un pic reticent/ă și să vezi dacă e pe bune.

Ca să nu cazi în capcană, vezi pe Airbnb care este prețul mediu pentru zona respectivă. Dacă deviază de la normă, atunci ceva nu e în regulă. Dacă tot vrei să rezervi proprietatea, atunci vezi dacă gazda a fost verificată de Airbnb, detaliu pe care îl găsești la profilul persoanei respective. În plus, poți cere poze și video-uri cu proprietatea ca să te convingi.

Prețul mic, momeală pentru turiști

O altă țeapă întâlnită este atunci când o proprietate este promovată cu un preț mic, iar când vrei să o închiriezi, prețul sare și e diferit față de cel inițial.

Cu Airbnb, acest lucru se întâmplă de obicei chiar înainte de a ajunge la locație. „Gazda îi informează pe oaspeți că închirierea pe care au rezervat-o nu mai este disponibilă și li se oferă în schimb o închiriere alternativă, de calitate inferioară”, explică Paul Bischoff, un avocat al confidențialității la Comparitech. „În realitate, proprietatea inițială s-ar putea să nu fi existat niciodată”, mai spune avocatul.

E greu să dibuiești un mincinos, dar dacă citești recenziile, cauți imagini și verifici adresa, atunci îți dai seama ce proprietatea urmează să închiriezi.

Plăți în afara paltformei

Asta se întâmplă atunci când gazda îți cere să-i plătești direct în contul de PayPal, transfer bancar sau chiar în cryptomonede. Nu trebuie să faci asta niciodată. E posibil ca aceste gazde să încerce să evite taxele Airbnb, dar ar putea fi și o schemă prin care să-i împiedice pe turiști să raporteze orice fraudă direct către Airbnb.

„Obiectivul lor este să fie greu să găsit pentru a-ți recupera banii”, mai spune Eaton.

Sfatul specialiștilor este să nu interacționezi cu gazda în afara platformei când vine vorba de plăți.

Alte tipuri de țepe

Iată la ce spun specialiștii să mai fii atent. Spre exemplu, semnale de alarmă îți pot ridica și faptul că tu ești primul client al gazdei sau dacă aceasta nu are profilul complet. Bineînțeles că fiecare gazdă trebuie să pornească de undeva, cu primul turist, însă nu ai de la ce pleca, e cam greu de luat o decizie.

Un alt semnal de alarmă este atunci când primești de la gazdă un link suspect. Experții în securitate cibernetică spun că nu ar trebui să faci click pe niciun link necunoscut și dubios din niciun mesaj, nu doar de pe Airbnb.