De asemenea, începând cu luna ianuarie 2021, compania poate livra circa 500.000 tablete lunar, în funcție de necesarul cerut de Ministerul Sănătății.
Terapia analizează varianta fabricării acestui medicament în țara noastră, în colaborare cu o altă companie românească, pentru a asigura aprovizionarea stabilă și acces rapid al pacienților la tratament.
„Ne bucurăm că am reușit într-un timp record să aducem cantități suficiente de FluGuard, un medicament esențial în spitalele de boli infecțioase și în alte unități medicale care tratează pacienții Covid-19. Medicamentul produs de grupul Sun Pharma, din care Terapia face parte, are dublă indicație: în gripa sezonieră și în infecția cu SARS-CoV-2 și poate fi administrat atât în spital, cât și în ambulatoriu datorită formei sale orale, la recomandarea medicului specialist sau de medicină de familie. FluGuard este un medicament care va fi eliberat doar pe bază de prescripție medicală, iar costul tratamentului este unul accesibil mai ales pentru un medicament inovativ cum este acesta și ajunge la maximum 200 de lei de pacient. Această desfășurare de forțe pentru aducerea în țară a acestui medicament demonstrează dorința noastră de a susține în continuare sistemul de sănătate din România în tratarea cazurilor confirmate de Covid-19”, spune Dragoș Damian, CEO al companiei Terapia.
Favipiravir (FluGuard) este un medicament antiviral de spectru larg, folosit în Japonia din 2014 pentru a trata infecțiile cauzate de virusul gripal. În prezent, acest medicament și-a dovedit eficiența în tratarea bolnavilor diagnosticați cu coronavirus și este utilizat la scară largă în protocoalele terapeutice ale unor state precum Rusia, China, India, precum și în alte țări din zona asiatică. După apariția Covid-19, studiile clinice au demonstrat că favipiravirul reduce durata bolii şi ameliorează simptomele infecției provocate de SARS-Cov-2, spun oficialii Terapia.
Ce spune Ministerul Sănătăţii în protocolul de tratament pentru Covid-19, în vigoare din 10 august:
„Favipiravirul este un inhibitor al ARN-polimerazei care s-a utilizat pentru gripă și infecția cu virus Ebola. El a fost inițial produs în Japonia, dar din cauza efectelor teratogene în Japonia utilizarea sa este autorizată doar pentru situații speciale, cum ar fi epidemii sau infecții emergente cu virusuri gripale. În cazul infecției cu SARS-CoV-2, favipiravirul a avut o eficacitate superioară în privința eradicării virale și a regresiei imaginilor pulmonare atât față de lopinavir/ritonavir, cât și față de umifenovir. Nu este indicat la copii și a fost folosit în China la paciente din grupe de vârstă fertilă doar dacă aveau testul de sarcină negativ și întotdeauna asociat cu medicație contraceptivă pe durata tratamentului și minimum șapte zile după oprirea lui. Având în vedere criteriile selective de includere, necesitatea informării pacienților, necesitatea administrării de contraceptive care pot avea interacțiuni medicamentoase semnificative, favipiravirul rămâne o alternativă terapeutică pentru cazurile în care alte antivirale nu sunt disponibile și în care toate condițiile menționate pentru evitarea pentru administrarea în siguranță sunt îndeplinite, de exemplu, la pacientele aflate la menopauză”, se arată în protocolul de tratament al infecției cu virusul SARS-CoV-2, din 7 august 2020. Protocolul e în vigoare din 10 august, odată cu publicarea sa în Monitorul Oficial.
Protocolul de tratament pentru Covid-19, actualizat de Ministerul Sănătăţii. Ce prevede
Terapia, o companie Sun Pharma, este cel mai mare producător de medicamente din România. Din luna martie 2015, a devenit parte a Sun Pharma, o organizație bazată pe cercetare și dezvoltare care reunește 42 de situri de producție, în care se fabrică peste 2.000 de medicamente inovative, generice si medicamente eliberate fără reţetă medicală, distribuite în peste 100 de țări.