Terapia cu anticorpi de la AstraZeneca, autorizată în SUA pentru prevenirea COVID-19 în anumite cazuri

09 12. 2021
evusheld 443657

Tratamentul autorizat de FDA se referă la administrarea de anticorpi de sinteză dezvoltaţi de AstraZeneca la anumite persoane care nu reacţionează bine la vaccinuri din motive medicale, pentru a le proteja împotriva COVID-19 înainte de orice expunere la virus. Denumit „Evusheld”, tratamentul combină două tipuri de anticorpi de sinteză (tixagevimab şi cilgavimab) şi se administrează sub formă de două injecţii intramusculare într-o singură sesiune. Aceşti anticorpi ajută sistemul imunitar să lupte împotriva virusului atunci când îl întâlneşte, ţintind proteina sa Spike, care îi permite să intre în celule pentru a le infecta.

Evusheld este autorizat doar pentru persoanele imunodeprimate (la care este probabil ca vaccinul să funcţioneze mai puţin bine) sau pentru cele care nu pot fi vaccinate din motive medicale (de exemplu, au reacţii alergice puternice). Vârsta minimă de la care poate fi administrat tratamentul este de 12 ani. În cazurile mai sus menționate, rolul profilactic este punctat de FDA: „poate fi eficient pentru o prevenire pre-expunere (la virus) timp de şase luni”. Potrivit agenției americane, tratamentul nu poate fi administrat unei persoane infectate, deşi AstraZeneca îl testează, de asemenea, pentru a trata pacienţii aflaţi în această situaţie. Evusheld neutralizează toate variantele anterioare SARs-CoV-2 cunoscute până în prezent și AstraZeneca lucrează rapid pentru a stabili eficacitatea acestuia împotriva noii variante Omicron.

În procedura de autorizare, Agenţia pentru Medicamente din SUA a luat în calcul contextul foarte important: aproximativ 2% din populația globală este considerată cu risc crescut de răspuns inadecvat la un vaccin COVID-19. Aproximativ șapte milioane de oameni din SUA sunt imunocompromiși și pot beneficia de Evusheld pentru profilaxia pre-expunere a COVID-19. Aceasta include persoanele cu cancer de sânge sau alte tipuri de cancer care sunt tratate cu chimioterapie și cei care iau medicamente după un transplant de organ sau care iau medicamente imunosupresoare pentru afecțiuni precum scleroza multiplă și artrita reumatoidă.

Printre efectele secundare constatate se numără o reacţie alergică, sângerare la locul injectării, durere de cap sau oboseală, în condițiile în care riscul de a dezvolta COVID-19 s-a redus cu 77% după administrarea tratamentului. Autorizarea terapiei cu anticorpi de la AstraZeneca se bazează pe un studiu clinic realizat pe persoane nevaccinate (cu vârsta peste 59 de ani, cu o boală cronică sau cu risc crescut de infectare), dintre care aproape 3.500 au primit tratamentul, iar 1.700 un placebo.