TeraPlast a finalizat preluarea grupului austriac Wolfgang Freiler

TeraPlast a încheiat achiziția grupului Wolfgang Freiler, intrând de astăzi în proprietatea pachetului de 100% din capitalul social al companiilor WF Kunststoff Handels GmbH, Wolfgang Freiler GmbH & Co KG, Itraco GmbH, Polytech Industrie Kft, Sorgyari Ipari Park Kft și Pro-Moulding Kft, informează compania românească prin intermediul unui comunicat transmis către Economica.net.
Ion Dobreanu - joi, 28 mart. 2024, 19:42
TeraPlast a finalizat preluarea grupului austriac Wolfgang Freiler

Pentru aceste acțiuni, grupul TeraPlast a plătit suma de 16,53 de milioane de euro către familia Uhl.

„Deși conform contractului semnat la începutul lunii februarie aveam termen până la finalul lunii aprilie pentru a realiza finalizarea tranzacției, am preferat să o implementăm mai repede pentru a putea consolida rezultatele grupului Freiler pentru întregul trimestru al doilea al acestui an”, a declarat Alexandru Stânean (foto), directorul general al grupului TeraPlast.

Pentru finanțarea tranzacției, TeraPlast a contractat un credit de investiții de la Banca Transilvania, în valoare de 13 milioane de euro.

Acționarii TeraPlast au aprobat achiziția grupului austriac Wolfgang Freiler, în cadrul Adunării Generale Extraordinare din data de 11 martie 2024, marcând o etapă esențială în integrarea și consolidarea afacerilor la nivel de Grup. Transferul de proprietate a avut loc în 28 martie 2024.

Tranzacția include și un mecanism de „earn-out” în funcție de EBITDA realizată de grupul Freiler în 2024. Eventualele plăți pentru earn-out-ul agreat se vor efectua în 2025, după încheierea situațiilor financiare ale anului 2024 pentru companiile din grupul Freiler.

Grupul Freiler va fi consolidat în cadrul TeraPlast, iar efectele se vor vedea din trimestrul II în rezultatele financiare consolidate la nivel de grup.

Wolfgang Freiler aduce în cadrul TeraPlast active de valoare, cu un potențial de dezvoltare, reprezentând, totodată, oportunități atractive de extindere a amprentei geografice în Centrul și Vestul Europei din perspectiva mixului din portofoliul de produse și a schimbului de expertiză. În 2022 Freiler a înregistrat o cifră de afaceri de 31 milioane de euro și o EBITDA de aproape 4 milioane de euro.

Integrarea Grupului Freiler oferă o serie extinsă de sinergii, printre care se evidențiază optimizarea costurilor și îmbunătățirea lanțurilor logistice, care se vor reflecta ulterior inclusiv în rezultatele financiare.

”Dincolo de business-ul central care a fost, evident, criteriul principal de selecție, am descoperit că ceea ce ne unește sunt valorile comune, o cultură organizațională similară, integritatea, grija față de comunitate și o viziune orientată spre dezvoltare. A fost o tranzacție muncită, care s-a întins pe un interval de peste doi ani, dar care la final ne aduce exact ceea ce ne doream: acele ingrediente necesare pentru a aduce plus valoare acționarilor noștri”, a mai spus Alexandru Stânean.

Activele preluate sunt cuprinse în cadrul a șase entități economice, dar ele sunt structurate în trei segmente esențiale: o companie de trading, localizată în Austria, și două unități de producție aflate în vestul Ungariei. Fabricile din Ungaria, Pro-Moulding și Polytech au o producție cumulată de peste 18.800 de tone/an, iar structura portofoliului oferă posibilitatea multor sinergii cu facilitățile din cadrul Teraplast. Polytech utilizează în procesul de producție peste 80% material reciclat în fabricarea țevilor, o structură și un model care se înscriu în viziunea privind dezvoltarea durabilă a TeraPlast, fiind parte integrantă din efortul major de a contribui la tranziția către o economie circulară.

Grupul Freiler are 144 de angajați care se vor alătura echipei TeraPlast, astfel că în total echipa grupului TeraPlast va fi de peste 1.100 de angajați. Laszlo Vajda, directorul de Dezvoltare al TeraPlast este cel care preia funcția de supervizare și dezvoltare a Grupului Wolfgang Freiler.

Despre Grupul TeraPlast

Grupul TeraPlast este cel mai mare procesator de polimeri din Europa de Sud-Est. Grupul este compus din companiile: TeraPlast, TeraGlass, TeraPlast Recycling, TeraBio Pack, Palplast Moldova și Somplast.

Din 2 iulie 2008, TeraPlast SA este listată la Bursa de Valori București sub simbolul TRP. Acțiunile companiei sunt incluse în indicele de referință BET al Bursei de Valori București, în indicii Small Cap și Global All Cap ai FTSE Russell, în indicii MSCI Frontier IMI (Investable Market Index).

 

 

Te-ar mai putea interesa și
România a dat 1,3 miliarde de euro sub formă de ajutoare de stat
România a dat 1,3 miliarde de euro sub formă de ajutoare de stat
Valoarea totală a ajutoarelor de stat aprobate în România a atins, în perioada 2019-2023, suma de 1,3 miliarde euro, iar peste 62% din proiectele de ajutor de stat aprobate au fost acordate......
Domeniu de 94 de hectare, scos la vânzare în Maramureș
Domeniu de 94 de hectare, scos la vânzare în Maramureș
Una dintre cele mai rare și valoroase proprietăți istorice din România, un ansamblu de 4 case tradiționale cu șură ...
Registrul Comerțului anunță că a limitat erorile portalului ONRC
Registrul Comerțului anunță că a limitat erorile portalului ONRC
Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC) anunță că a rezolvat o mare parte din erorile noului portal al Registrului ...
Marcel Ciolacu a fost desemnat prim-ministru
Marcel Ciolacu a fost desemnat prim-ministru
Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Marcel Ciolacu drept prim-ministru al României