TeraPlast a lansat licitația pentru un sistem fotovoltaic de circa 4 MW, cu stocare, pentru consumul propriu
Compania intenționează să instaleze un sistem fotovoltaic cu o putere totală de 4,5 MW.
“Obiectul contractului este înființarea și punerea în funcțiune (proiect la cheie care include furnizare și montaj produse/echipamente aferente sistemului fotovoltaic, furnizare și instalare posturi de transformare cu echipamentele aferente, lucrări de construcții și amenajări, lucrări aeriene și subterane care privesc rețelele electrice de medie și joasă tensiune și orice alte lucrări cuprinse in documentația Tehnică (…)) a unei capacități noi de producție a energiei electrice din surse solare, cu instalații de stocare integrate, pentru autoconsumul TERAPLAST S.A., cu o putere totala instalată minima a panourilor de 4.561,90 kWp (putere totala instalată minima a invertoarelor de 3.806,00 kW) și un sistem de stocare de minim 920 kW (asigurând o capacitate de stocare a energiei electrice produse la puterea nominala a centralei de 3.806 kW de circa 14,5 minute), racordata la distribuitorul de energie”, arată compania în anunț.
Instalațiile fotovoltaice vor fi puse pe nouă amplasamente în total, șapte clădiri și două terenuri, arată compania. Lucrările ar trebui să finalizate până la sfârșitul acesui an.
Amintim că TeraPlast S.A. a semnat contractul de finanțare pentru un sprijin financiar de cca. 5,5 milioane de lei prin PNRR pentru dezvoltarea unei centrale fotovoltaice noi în cadrul Parcului Industrial din Sărățel. Finanțarea nerambursabilă, aprobată conform solicitării, va acoperi circa un sfert din investiția totală a companiei în acest proiect, estimată atunci la 22.565.775 de lei.
Acum, compania spune că va realiza investiția mai ieftin. “Valoarea estimată a achiziției stabilită la momentul demarării achiziției este de 16.818.154 de lei, mai mica decât valoarea estimată la momentul depunerii Ofertei la Ministerul Energiei. În consecință, beneficiarul a actualizat valoarea achiziției la data publicării anunțului privind demararea procedurii de achiziție, în baza unor oferte recente de preț, existente pe piață”, se arată în anunț.
Ofertele pentru realizarea centralei electrice fotovoltaice se pot depune până la data de 5 aprilie.
Societatea Teraplast este cel mai mare procesator de polimeri din centrul şi sud-estul Europei, compania incluzând firma TeraPlast (producător de ţevi, granule şi profile din PVC) şi filialele: Teraglass Bistriţa – producător de ferestre şi uşi din PVC; TeraPlast Recycling – reciclator de PVC; TeraBio Pack – producător de ambalaje biodegradabile şi din polietilenă, înfiinţată în august 2020; Somplast – societatea care deţine hale de producţie pe care le închiriază către TeraBioPack şi TeraPlast Recycling.
Cifra de afaceri consolidată a Grupului TeraPlast a scăzut cu 5% în anul financiar 2023, la 672 de milioane de lei, iar profitul a fost de 1,1 milioane de lei.