TeraPlast ia 5,5 milioane lei prin PNRR pentru o centrală fotovoltaică nouă în Bistriţa-Năsăud
Finanţarea nerambursabilă, aprobată conform solicitării, va acoperi circa un sfert din investiţia totală a companiei în acest proiect, al cărui buget ajunge la 22,565 milioane de lei, scrie Agerpres.
Noua centrală fotovoltaică este proiectată la o putere de circa 4,56 MWp, respectiv o putere produsă (din invertoare) de circa 3,81 MW, şi face parte din strategia de dezvoltare durabilă a TeraPlast, care include şi creşterea independenţei energetice din surse regenerabile.
Primul pas în începerea proiectului, în urma semnării contractului de finanţare, este publicarea unei proceduri competitive pentru atribuirea unui singur contract de furnizare pentru realizarea obiectivului proiectului.
Obiectivul general unic al proiectului este „instalarea unei capacităţi noi de producere a energiei din surse regenerabile de energie solară în scopul autoconsumului, cu instalaţie de stocare integrată, în Regiunea de dezvoltare Nord-Vest a României, judeţul Bistriţa-Năsăud, în sat Sărăţel, comuna Şieu-Măgheruş”, iar obiectivul specific instalarea unei capacităţi noi de circa 3,81 MW (puterea totală instalată a panourilor va fi de 4.561,90 kWp, iar puterea totală instalată a invertoarelor va fi de 3.806,00 kW) de producere a energiei din surse regenerabile de energie solară în scopul autoconsumului, cu instalaţie integrată de stocare de capacitate de 920 kW (asigurând o capacitate de stocare a energiei electrice produse la puterea nominală a centralei (3806 kW) de circa 14,5 minute).
În acest sens, TeraPlast va publica un anunţ însoţit de Caietul de sarcini aferent, pe pagina web https://proiecte.pnrr.gov.ro, secţiunea Transparenţă, unde vor fi prezentate următoarele informaţii: informaţii generale privind TRP, tip procedură, criteriu atribuire, tipul contractului, valoarea estimată, data şi modul de depunere a ofertelor, Caiet sarcini.
„Proiectul pentru realizarea capacităţii fotovoltaice este garantul dezvoltării durabile a afacerilor TeraPlast. Viitoarea centrală va contribui la reducerea gazelor cu efect de seră, respectiv la scăderea anuală estimată a gazelor cu efect de seră cu 3.238 tone CO2e (CO2 echivalent). Prin specificul activităţii noastre avem un consum apreciabil de energie electrică, iar asigurarea unei părţi substanţiale din surse regenerabile dezvoltate intern ne ajută în efortul nostru susţinut de decarbonizare şi aplicare a unor soluţii durabile, prietenoase cu mediul înconjurător. În acelaşi timp, astfel de capacităţi contribuie şi la reducerea costurilor de producţie, cu un efect benefic asupra competitivităţii în ansamblu a Grupului”, a declarat Nicolae Roşu, director operaţional al TeraPlast.
Reducerea amprentei de carbon, cu perspectiva UE de a atinge neutralitatea climatică în orizontul 2050, reprezintă o preocupare strategică şi pentru Grupul TeraPlast, care a implementat de-a lungul timpului diferite soluţii prietenoase cu mediul, precum reciclare şi folosirea materialului reciclat în produse existente, digitalizarea proceselor sau surse regenerabile de energie.
Proiectul are o valoare totală de 22,565 milioane de lei, din care valoarea finanţării prin PNRR va fi de 5,452 milioane de lei. Acesta presupune instalarea unor panouri fotovoltaice monocristaline pe o structură de tip on-grid, fără injecţie în reţea, şi integrarea unei instalaţii de stocare a energiei electrice. Termenul estimat de finalizare a proiectului este 30 iunie 2024.
Noua centrală fotovoltaică va fi compusă din peste 8.000 de panouri. Concomitent, Grupul va da prioritate achiziţiilor externe de energie provenite din surse regenerabile.
În ultimii 5 ani, Grupul TeraPlast a investit aproape 400 milioane de lei în proiecte care asigură extinderea capacităţilor de producţie, diversificarea afacerilor şi dezvoltarea durabilă. În continuare, Grupul va finanţa cu prioritate proiectele care accelerează componenta de durabilitate, care cresc competitivitatea şi oferă plus valoare socio-economică.