TeraPlast se extinde în Ungaria. Cel mai mare producător român de materiale de construcții preia două fabrici ale Wolfgang Freiler, deținută de familia austriacă Uhl
Tranzacția presupune preluarea celor două fabrici deținute de Grupul Wolfgang Freiler în Ungaria: Polytech și Pro-Moulding.
Prețul tranzacției este stabilit la 16,53 milioane de euro, sumă acoperită din surse mixte (interne și finanțare bancară), la care se adaugă un mecanism de „earn-out” în funcție de EBITDA realizată de Grupul Freiler în 2024.
În 2022, Freiler a înregistrat o cifră de afaceri de 31 milioane de euro și o EBITDA de aproape 4 milioane de euro, ceea ce înseamnă o marjă EBITDA de 12%.
Polytech și Pro-Moulding, cele două subsidiare ale Grupului Wolfgang Freiler, desfășoară activități de producție pe teritoriul Ungariei, în timp ce Freiler gestionează activitatea de distribuție. Polytech produce țevi pentru protecția cablurilor electrice și a fibrei optice, cu un grad ridicat de calitate.
Pro-Moulding este specializată în injecția de mase plastice. O altă entitate a Grupului deține o bază industrială extinsă pe cinci hectare de teren și hale în sud-vestul Ungariei. Produsele sunt comercializate pe piețele din Ungaria, Cehia, Austria, Germania și Franța, unde companiile dețin poziții solide de piață. În urma tranzacției, cei 144 de angajați ai Grupului Freiler se vor alătura echipei Grupului TeraPlast.
„Vom continua dezvoltarea Grupului Wolfgang Freiler prin investiții de 2 milioane de euro în dezvoltarea portofoliului de produse pentru infrastructură, pentru a ne întări competitivitatea în regiune” a spus Alexandru Stânean, CEO TeraPlast.
Achiziția extinde și completează portofoliul de produse al Grupului TeraPlast, facilitând accesul la noi piețe, cu potențial ridicat, din centrul și vestul Europei. Structura businessului care face obiectul tranzacției reprezintă, așadar, un pas semnificativ în extinderea exporturilor Grupului în vestul Europei.
„Parafăm acum rezultatul unei munci intense de analiză atentă și calcule precise de oportunitate. Întreg mediul de afaceri trebuie să urmărească planuri de extindere și dezvoltare pe termen lung, să ducă produsele și capitalul românesc în toată Europa, nu să încetinească de teama conflictelor sau să se lase descurajați de cei care cred mai puțin în perspectivele lor. În ultimii ani am investit masiv și am marcat un exit de succes, având în jur conflicte armate și o pandemie. Pornim cu planuri ambițioase către piețele din Vest odată cu această achiziție” a declarat Dorel Goia, președintele Consiliului de Administrație al TeraPlast.
Grupul TeraPlast este cel mai mare procesator de polimeri din Europa de sud-est. Grupul este compus din companiile: TeraPlast, TeraGlass, TeraPlast Recycling, TeraBio Pack, Palplast Moldova și Somplast.