Terenul aeroportului din Băneasa, evaluat la 3,8 miliarde de lei. Fondul Proprietatea contestă evaluarea
Franklin Templeton, care administrează Fondul Proprietatea, și-a arătat îngrijorarea că i-ar putea fi cerută o contribuție de aproape 954 de milioane de lei la o potențială majorare de capital a Companiei Aeroporturi. CNAB ar putea cere acționarilor majorarea capitalului social prin aport în natură a terenului la capitalul companiei.
„Pe baza celei mai recente evaluări aflată în dispută, Fondului Proprietatea i-ar putea fi solicitată o contribuție de 953,7 milioane lei la potențiala majorare de capital, în caz contrar participația sa de 20% urmând a fi diluată la 0,7%, ceea ce echivalează cu o pierdere de valoare de 570 milioane lei pentru acționarii Fondului și piața de capital din România”, se arată în comunicatul de presă al Fondului Proprietatea.
FP deține 20% din CNAB, iar restul este deținut de Stat.
Fondul Proprietatea a solicitat în data de 10 septembrie 2021 revocarea consiliului de administrație al CNAB, datorită modului neprofesionist în care a gestionat procesul de evaluare a terenului, cat și relația cu acționarul minoritar.
De la 336 milioane de lei, la 3,8 miliarde de lei
Această discrepanță uriașă în evaluare, de 11 ori mai mare decât valoarea anterioară, a fost cauzată de utilizarea unor indicatori comerciali nerealiști și inexacți în raportul de evaluare contestat, mai spune FP.
Unul dintre acești indicatori se referă la traficul de pasageri pe aeroportul Aurel Vlaicu, care arată un estimat de 3,11 milioane de pasageri anual, deși estimările aeroportului arată 460.000 de pasageri/an. „Aeroportul Băneasa a avut în jur de 25.500 de pasageri în 2019 (an pre-pandemic), ceea ce înseamnă că evaluatorul a supraestimat de peste 100 de ori traficul de pasageri, comparând aeroportul Baneasa cu City Airport London și City Airport Belfast”, mai spune administratorul FP.
Veniturile estimate ale aeroportului Băneasa au fost estimate de 30 de ori mai mari decât veniturile medii ale aeroportului în perioada 2014-2020. Evaluatorul nu a inclus niciun flux de numerar negativ estimat până la sfârșitul perioadei de estimare, în Aceasta înseamnă că a prognozat că terminalul, echipamentele și pista nu vor fi reparate, schimbate sau modernizate timp de aproape 50 de ani, se mai arată în comunicatul de presă.
Fondul Proprietatea și statul român reprezentat de Ministerul Transporturilor în calitate de acționari, au aprobat evaluarea anterioară a terenurilor de 336 milioane lei din anul 2017 în data de 6 noiembrie 2018. Fondul a contribuit cu 63,7 milioane lei la majorarea capitalului social, transferând numerarul către Aeroporturi București în data de 18 ianuarie 2019. Aproape un an mai târziu, la propunerea conducerii companiei, acționarul majoritar a decis pe 24 septembrie 2019 să oprească întreaga procedură de majorare de capital, fără să conteste validitatea raportului de evaluare respectiv, și să returneze numerarul către Fond.