Vic City, firma prin care urma să fie construit un nou mall în Bucureștii Noi, a intrat în insolvență în ianuarie 2016 la propria cerere. Ulterior, în vara aceluiași an, instant dispunea intrarea în faliment a Vic City.
După licitații eșuate anul trecut, atunci când prețul de vânzare la care a fost scos terenul era de aproape 24 de milioane de euro, CITR, lichidatorul judiciar, a scos din nou la licitație activul.
Cel mai mare creditor al Vic City este Alpha Bank A.E. Sucursala Londra prin Alpha Bank România SA, cu o creanță de 34,6 milioane de euro. În total, valaorea datoriilor este de 35,3 milioane de euro.
Omul de afaceri canadian Michael Topolinski cumpăra în 2008 terenul fostei fabrici Textile Dacia din Bucureștii Noi. Deși pe parcursul anilor a semnat mai multe parteneriate cu investitori pentru construcția mallului, inclusiv cu NEPI Rockcastle, în 2011, lucrările nu au mai fost demarate.
În 2014, Benevo anunța că are autorizația de constucție pentru un mall și o clădire de birouri cu o suprafață totală închiriabilă de 68.000 de mp. Centrul comercial era 70% pre-închiriat, iar Alpha Bank acordase companiei un împrumut pentru construcția proiectului. Terenul are indicatorii urbanistici aprobați pentru un mall, care urma să fie deschis în 2015.
Topolinski a anunțat la începutul acestui an că Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) blochează procesul de privatizare al Aversa, active cumpărate de canadian în 2013. Pe terenul fabricii, investitorul vrea să construiască un proiect imobiliar de 400 de milioane de euro.
Indicatorii urbanistici propuși pentru terenul de la Obor prevăd posibilitatea construirii de clădiri înalte de 27 de etaje, în mare parte blocuri cu apartamente. Pe teren mai sunt propuse şi clădiri pentru birouri şi funcţiuni conexe.
Terenul unei alte fabrici din București a fost adjudecat anul acesta de un investitor imobiliar. La zece ani de când dezvoltatorul Bel Rom obţinea avizul urbanistic pentru construcţia unui mall şi a unor clădiri de birouri pe terenul fostei fabrici Helitube din Colentina şi anunţat investiţii de 100 de milioane de euro, proeictul ar putea fi continuat de alţi investitori. Fondul belgian Mitiska şi-a adjudecat maidanul de 9 ha pentru suma de 16,8 milioane de euro.
CITEȘTE ȘI Un maidan de nouă hectare din Bucureşti se transformă în proiect imobiliar