Așa cum se și aștepta, au apărut erori în urma aplicării mecanismului complicat de plafonare a prețurilor/compensare a facturilor din perioada noiembrie 2022-martie 2023. Ca atare, pentru ca aceste erori să poată fi corectate de furnizori, este nevoie de modificarea OUG care intră în vigoare azi cu o nouă OUG. Cităm din nota de findamentare a noului proiect de act normativ:
“Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei a constatat ca au fost raportate date în vederea verificării și determinării sumelor solicitate spre decontare de la bugetul stat, ce cuprindeau în mod eronat, cu titlu de exemplu, achiziții de energie electrică și/sau gaze naturale aferente dezechilibrelor sau date de achiziție ce nu cuprindeau toate contractele de achiziții cu livrare în luna de raportare, contrar dispozițiilor legale.
Odată cu introducerea noțiunii de regularizare este posibil și necesar a permite operatorilor beneficiari să poată interveni si corecta erorile incarcate pe platforma IT puse la dispoztie de catre Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei, in egala masura sa refaca si sa redepuna cererile de decontare respectiv a declaratiilor pe proprie raspundere aferente atat catre Ministerul Energiei cat si in atentia Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei conform procedurii de decontare.
Lipsa introducerii unei asemenea posibilități ar determina posibilitatea existenței unei situații de decontare a unor valori care nu corespund valorilor finale ce ar rezulta în urma derulării procedurii de regularizare”.
Erorile au apărut când furnizorii au depus toate hârtiile pentru a se regulariza cu statul care trebuie să plătească schemele de plafonare/compensare. Ei au de recuperat și unele costuri nerecunoscute (pierderi de fapt) la care au fost împinși prin însăși legea veche, aferente fiecăreia din lunile intervalului noiembrie 2022-martie 2023.
Ca atare, ei trebuie să retrimită datele, iar ANRE să facă din nou calculele pentru a stabili în final câți bani trebuie să primească furnizorii de la stat. Însă, asta înseamnă că se mai pun încă două luni la termenele prin care, în final, ei primesc banii, în condițiile în care, oricum, prefinanțează și actuala schema de sprijin, cea valabilă de la 1 aprilie.
Cităm din nota de fondamentare:
“- modificarea art. 23 alin. (5) pentru a se acorda timpul necesar efectuării tuturor operațiunilor tehnice incidente, având în vedere volumul foarte mare de date ce trebuie pregătit de operatorii economici și necesitatea prelucrării acestor date de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei precum și restul atribuțiilor primite de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei prin ordonanțe similare. În contextul antemenționat este necesar a se prelungi acest termen – respectiv prelungirea termenului de la 15 mai 2022 la 15 iulie 2022”.